U predvorju Sabora postavljene biste prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića

Zagreb - U povodu Dana Hrvatskog sabora danas su u Saboru svečano postavljena spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića. 

Odluku o postavljanju bista Sabor je donio lani u listopadu, na prijedlog tadašnjeg nezavisnog zastupnika Slavena Letice, a potom je osnovano Povjerenstvo koje je između deset pristiglih ponuda izabralo dvije najbolje, one Nikole Vrljića (bista Franje Tuđmana) i Tomislava Kršnjavog (bista Franje Kuharića).

Prvi predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Povjerenstva Žarko Domljan kazao je kako su poprsja postavljena u reprezentativnoj loži, na ulazu broj 7 na koji ulaze saborski zastupnici i visoki gosti. "Premda nisu bili zastupnici, mjesto im je tu kao najzaslužnijim ljudima za stvaranje hrvatske države", rekao je Domljan. Najavio je da će uz poprsja uskoro biti postavljena i ploča koja će, kaže, korespondirati sa značajem dvojice velikodostojnika.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je kako je Franjo Tuđman na prvim višestranačkim izborima 1990. bio izabran za zastupnika, ali budući da je izabran na tadašnje mjesto predsjednika Predsjedništva SRH, njegov je mandat u saborskoj klupi zauzeo netko drugi. "U najtežim trenucima za opstanak i budućnost Hrvatske, ta dva čovjeka, dva Franje, bili su u pravo vrijeme na pravom mjestu. Sinergijskim djelovanjem stvorili su snažnu povezanost političkih stremljenja s duhovnim vrijednostima, na kojima počiva sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske", rekao je Bebić. Naglasio je kako je nakon 18 godina od konstituiranja prvog saziva Sabora došlo vrijeme da se Franji Tuđmanu i Franji Kuhariću u Saboru oda počast i postave biste, "da nas podsjećaju na dane kada su ta dva velikana stvarala modernu hrvatsku povijest".

Postavljanju bista, među ostalima, nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader i kardinal Josip Bozanić.

Autor: Internet redakcija/Hina