U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Saboru otvorena izložba fotografija i prikazan dokumentarni film o zagrebačkim dragovoljcima u Vukovaru

Zagreb - Odbor za ratne veterane u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održao je tematsku sjednicu koja je započela otvaranjem izložbe ratnih fotografija pod nazivom „Povijest krvavih dana Vukovara 1991.“, nakon čega je prikazan dokumentarni film „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca“.

Predsjednik Odbora Josip Đakić uvodno je naglasio kako ove ratne fotografije jasno pokazuju što se događalo u Vukovaru, svjedoče o tome kako je žrtva onih koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske bila nesebična, a zvjerstva koja su počinjena u tom gradu strašna. 

Imenovana članica Odbora i predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić, pojasnila je kako izložba obuhvaća kronološki postavljene fotografije - od početka srpsko-crnogorske agresije i agresije JNA na Vukovar, njegove obrane razaranja te sve završava s Ovčarom.

- Ovaj prostor u kojem je postavljena izložba spaja dva temeljna podsjetnika hrvatske državnosti, Bašćansku ploču, a s druge strane fotografije nastanka nove Hrvatske koja je stvorena kroz žrtve mnogih, kazao je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner. - Žrtve onih koji su nam omogućili da imamo svoju državu i živimo u demokraciji trebamo poštivati, te se podsjećati koliko je skupo koštalo sve ovo što danas imamo, ne samo u ovim prigodnim danima, nego svakoga dana, istaknuo je Reiner. 

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je poruku mladima kako im ove fotografije, koje svjedoče istinu o hrabrosti hrvatskih branitelja, ali i strahotama koje je Hrvatska prošla u novijoj povijesti, trebaju biti poučak koliko je bila skupa sloboda koju danas imamo. - Ova žrtva je u kolektivnoj memoriji našega naroda i nadam se da će je i mlade generacije dalje prenositi, kazao je Tomo Medved. – Pogledajmo lica ovih ljudi, s kakvim opasnostima i neizvjesnostima su bili suočeni i u kakvim su uvjetima fotografirani, a bili su optimisti. I mi takvi trebamo biti danas, kada mnogi narodi proživljavaju slične sudbine, kazao je Medved. – Pozivam vas da ovih dana stavimo u fokus žrtve, obitelji koje još uvijek tragaju za svojim nestalima, te da se u tišini sjetimo mjesta velikih stradanja - Vukovara, Škabrnje, Slunja, Saborskog, Rakovice i dr., poručio je ministar Medved službeno otvarajući izložbu.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca“ autorice i scenaristice Zorice Gregurić i redateljice Gordane Pintarić. Producent filma je Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, čiji su članovi također, uz saborske zastupnike, članove Odbora, i druge uvažene goste nazočili projekciji filma. 

Film govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991., gdje su bili prije dolaska u Vukovar, o njihovoj ulozi u obrani Vukovara te o motivima zbog kojih su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u ovaj opkoljeni grad. 

Radnja filma obuhvaća tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su pružali nevjerojatan otpor izrazito nadmoćnijem agresoru, a poseban akcent stavljen je na obranu Vukovara, okupaciju i načine kako su pojedinci proživjeli i preživjeli krvavi srpsko-četnički pir pod vodstvom jedinica JNA, o kojima u filmu svjedoče zagrebački dragovoljci.

Posebna pozornost posvećena je poginulim zagrebačkim dragovoljcima, mjestima stradanja, pokopa i načinu komemoriranja njihove žrtve. 

Predsjednica Udruge i autorica filma Zorica Gregurić poručila je nakon završetka projekcije kako se nada da će ovaj film, koji je prikazan i na Festivalu domoljubnog filma Gordan Lederer, uskoro biti preveden na engleski jezik i biti češće prikazivan izvan Republike Hrvatske kako bi se što šira javnost upoznala s istinom o strahotama agresije na Hrvatsku i istinom o Domovinskom ratu.