U povodu 79. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac, predsjednik Sabora Jandroković predvodio saborsko izaslanstvo i položio cvijet u spomen na žrtve logora

Jasenovac - U povodu 79. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je saborsko izaslanstvo i položio cvijet u spomen na žrtve logora.

Predsjednik Jandroković, uz ostale predstavnike državnog vrha, nacionalnih manjina, antifašiste i preživjele zatočenike logora Jasenovac koji su prisustvovali komemoraciji u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca, prohodalo je put sastavljen od drvenih pragova željezničke pruge kojima su zatočenici prevoženi u logor.

Predsjednik Sabora Jandroković položio je ružu podno spomenika arhitekta Bogdana Bogdanovića te time odao počast stradalima.

Na komemoraciji su bili i čelni ljudi Saveza Roma Kali Sara, Saveza antifašističkih boraca i antifašista te Srpskog narodnog vijeća, predstavnici obitelji stradalih, kao i preživjeli zatočenici. Nazočili su i drugi uzvanici, diplomatski predstavnici, kao i predstavnici političkih stranaka, institucija, udruga i gradova.

U sklopu komemoracije izveden je prigodni glazbeni program, čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika te predvođene molitve u ime pravoslavnih, židovskih, katoličkih i islamskih vjernika.

Predsjednik Jandroković također je položio vijenac i upalio svijeću ispred Spomen-ploče na Romskom groblju Uštica.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina