U New Yorku započela Druga svjetska konferencija predsjednika parlamenata

New York - Druga svjetska konferencija predsjednika parlamenata u organizaciji Interparlamentarne unije započela je danas u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku i potrajat će do petka, 9. rujna. 

Na konferenciji se okupilo preko 150 predsjednika svjetskih parlamenata, među kojima je i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. 

Svrha je konferencije iscrpnim pregledom predstaviti Ujedinjenim narodima doprinos svjetskih parlamenata u jačanju mira, sigurnosti, demokracije, ljudskih prava i razvoja koji je u skladu s međunarodno dogovorenim obvezama. 

Nakon inauguracijske ceremonije u kojoj će sudjelovati predsjednik Interparlamentarne unije Sergio Paez, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Jean Ping, te predsjednik američkog Kongresa Dennis Hastert na dnevnom je redu prihvaćanje agende i pravila konferencije. U sklopu trodnevnog skupa održat će se i sastanak žena predsjednica parlamenata. Očekuje se da će zaključci konferencije imati utjecaj na sastanak šefova država koji će se na istom mjestu održati od 14. do 19. rujna 2005.

Druga svjetska konferencija predsjednika parlamenata nastavak je prvog takvog okupljanja održanog u kolovozu i rujnu 2000. godine u sklopu Milenijske skupštine Ujedinjenih naroda. Tada su sudionici pozvali parlamente i zastupnike da prihvate odgovornost u međunarodnim odnosima i predložili aktivniju ulogu na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. 

Rad konferencije moći će se 7. i 8. rujna pratiti u neposrednom online prijenosu. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izlaganje će imati sutra, 8. rujna, tijekom poslijepodnevnog zasjedanja na temu «Parlamenti i multilateralna suradnja: u susret izazovima 21. stoljeća»
 

Autor: HS/IPU