U Kopenhagenu završava jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a

Kopenhagen - Plenarnom sjednicom Parlamentarne skupštine NATO-a danas završava njezino 51. jesensko zasjedanje koje se od 11. do 15. studenoga 2005. održavalo u Kopenhagenu. 

Središnja je tema zasjedanja bila budućnost NATO-a i međunarodne vojne operacije, a usvojene su tri rezolucije - jedna u Političkom odboru, a dvije u Odboru za obranu i sigurnost u čijem radu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskoga sabora.

Najvažnija je rezolucija usvojena u Političkom odboru, a odnosi se na budućnost Sjeveroatlantskog saveza i njegovu djelotvornu preobrazbu u globalni sigurnosni sustav modernizacijom vojnih snaga, opreme, kao i jačanjem borbenih sposobnosti zemalja članica. Dokumenti usvojeni u Odboru za obranu i sigurnost odnose se na jačanje sustava zajedničkog financiranja tijekom vojnih operacija NATO-a, te nužno smanjenje borbenih ograničenja vojnih postrojba na terenu.

Visoki predstavnik NATO-a u Afganistanu Hikmet Cetin u raspravi je istaknuo važnu ulogu Republike Hrvatske u provedbi mirovne operacije NATO-a u toj zemlji.

U radu skupštine sudjelovalo je oko 500 izaslanika iz 26 zemalja članica NATO-a, 13 pridruženih zemalja, te predstavnici zemalja zainteresiranih za globalnu sigurnost. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvodio je voditelj Izaslanstva Krešimir Ćosić, a u Izaslanstvu su bili članovi, saborski zastupnici Velimir Pleša i Marin Jurjević.

Skup će završiti u poslijepodnevnim satima obraćanjem turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoppa Scheffera.
 

Autor: HS/HINA/NATO PA