U Hrvatskome saboru svečano obilježena šesta obljetnica ulaska Republike Hrvatske u članstvo NATO-a

Zagreb - Zajedničke vrijednosti koje dijele članice NATO-a kao što su mir i sigurnost, poštivanje ljudskih prava i demokracija ne smiju se uzimati zdravo za gotovo, složili su se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u obraćanjima na svečanome obilježavanju u Saboru šeste obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a.

Milanović je rekao da NATO funkcionira kao klub država koje imaju neke stvari zajedničke i koje su imale svoje uspone i padove kada su u pitanju demokracija, ljudska prava, pravo na različitost - sve ono što se danas u Hrvatskoj njeguje. 

- Nikada ne smijemo zaboraviti da se za to teško borilo i da se to može izgubiti za treptaj oka. I zato je važno kakve vrijednosti propagiramo, kako odgajamo djecu, istaknuo je. 

- Ono što je moja poruka je da to nikada ne uzmemo zdravo za gotovo, za to se borilo, za to se ginulo. Ljudska prava su bila nešto o čemu se sanjalo i za što se išlo u zatvor. Kazao je da su današnji političari prva generacija političara u Hrvatskoj koja u ovoj novoj modernoj Hrvatskoj nije suočena s takvim stvarima. - Kada to osvijestimo, onda ćemo shvatiti da oni danas pod zastavom Muhameda i bilo koga drugoga, koji su spremni žrtvovati svoj život i tuđi život da bi ostvarili nešto što je danas nama neshvatljivo, da su to također ljudi i da treba naći načina da im se priđe, zaključio je Milanović.

Hrvatska predsjednica i bivša pomoćnica glavnoga tajnika NATO-a Grabar-Kitarović istaknula je da se mir i stabilnost ne postižu samo oružjem. - Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem, ne postižu se samo puškama i naoružanjem, postižu se isto tako predanim radom, ali i srcem, naglasila je dodajući da pripadnici hrvatskih kontingenata u operacijama NATO-a imaju to u sebi.

Govoreći o zajedničkim vrijednostima koje dijele članice NATO-a od slobode, demokracije, ljudskih prava do zaštite suvereniteta, teritorijalnoga integriteta i političke neovisnosti svake države, rekla je da je to danas posebno važno jer je svijet suočen s novim prijetnjama koje se javljaju i u Mediteranskom bazenu i na istoku Europe, ali isto tako na Bliskome istoku i u središnjoj i južnoj Aziji. Istaknula je važnost sigurnosti te ponovila riječi predsjednika Vlade da se ništa ne može uzeti zdravo za gotovo, pogotovo ne sigurnost.

- Hrvatska je stup stabilnosti ove strateške regije, a njezin uspjeh osigurava nam model i inspiraciju za sve susjede, rekao je u svom obraćanju bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a José Lello. 

Podsjetivši kako je ove godine i 20. godišnjica zaključivanja Dejtonskoga sporazuma, kazao je da je regija jugoistočne Europe prošla jako dugačak put koji još nije gotov. - Nije gotov do potpune integracije u EU i NATO. I nije gotov ni put prema pomirenju i regionalnoj integraciji. Kao jedna od lidera ove regije, kao članica EU-a i NATO-a, Hrvatska može i mora odigrati ključnu ulogu u potpori ovim ciljevima, istaknuo je. 

- Današnje okruženje vrlo je problematično. Treba nam snažan zapadni Balkan koji će se okrenuti budućnosti i biti dio zajedničkoga odgovora na izazove koji su pred nama. Treba nam vaša potpora jer danas smo suočeni s nizom izazova bez presedana, a oni se neposredno odnose na vas i vašu regiju, poručio je.

Na svečanome obilježavanju godišnjice članstva u NATO-u i o ulozi Saveza također su govorili potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milorad Batinić te voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković, a na svečanosti je nazočila i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
 

videosnimka

Autor: Hina