U Hrvatskome saboru održana svečana sjednica i dodijeljene državne nagrade za znanost

Zagreb - U sklopu svečane sjednice Hrvatskoga sabora u povodu Dana neovisnosti dodijeljene su državne nagrade za znanost koje su hrvatskim znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima uručili ministar znanosti Radovan Fuchs i predsjednik Sabora Luka Bebić. 

Državne nagrade za znanost dodjeljuju se za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Nagradom za životno djelo u području prirodnih znanosti nagrađena je znanstvenica Instituta "Ruđer Bošković" Biserka Kojić-Prodić, za biomedicinske znanosti profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta Predrag Keros. U području tehičkih znanosti nagradu za životno djelo dobio je profesor splitskog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Ognjen Bonacci, za biotehničke znanosti profesor zagrebačkog Šumarskog fakulteta Branimir Prpić, za društvene znanosti profesor riječkog Ekonomskog fakulteta Ratko Zelenika, a u području humanističkih znanosti umirovljeni profesor splitskog Fakulteta prirodoslovo-matematičkih znanosti Duško Kečkemet. Godišnju nagradu za znanost u području prirodnih znanosti dobili su znanstveni savjetnik Instituta "Ruđer Bošković" Nevenko Bilić, izvanredni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Kristian Vlahoviček i redoviti profesor tog fakulteta Zoran Vondraček. U području biomedicinskih znanosti godišnjom nagradom za znanost nagrađena je profesorica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu Asja Čelebić, profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijan Klarica i izvanredna profesorica toga Fakulteta Nives Pećina-Šlaus.

Za tehničke znanosti nagrađeni su profesor zagrebačkog Grafičkog fakulteta Vilko Žiljak, izvanredni profesor tog fakulteta Klaudio Pap, docentica istog Fakulteta Ivana Žiljak Stanimirović, te docentica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Jana Žiljak Vujić. U području biotehničkih znanosti nagradu je dobila izvanredna profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Draženka Komes, za društvene znanosti profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Neven Hrvatić i profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Mirjana Kasapović. Godišnjom nagradom za znanost u području humanističkih znanosti nagrađeni su znanstveni suradnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Amir Kapetanović, Dragica Malić i Kristina Štrkalj Despot te znanstveni savjetnik HAZU Mario Šlaus. Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobio je, u području biomedicinskih znanosti, izvanredni profesor riječkog Medicinskog fakulteta Saša Ostojić, u području biotehničkih znanosti profesor osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Drago Šubarić, a za humanističke znanosti akademik Josip Bratulić. Godišnja nagrada za znanstvene novake dodijeljena je Filipu Najmanu, Toniju Breškoviću, Vedranu Podobniku, Tatjana Šegvić Bubić i Emiliji Mišćenić. 

Posebna zanimljivost ovogodišnje dodjele državne nagrade za znanost je to što je prvi put nagrađen i jedan bračni par Nives Pećina-Šlaus i Mario Šlaus. 

Nagrađenima je prvi čestitao predsjednik Sabora Bebić rekavši kako trajno ulaganje u znanost nema alternative. Hrvatska, dodao je, itekako cijeni uspjehe svojih znanstvenika, kojima je poručio da njihovi rezultati služe na čast njima osobno, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Ministar Fuchs rekao je da su dodijeljene nagrade potpora znanosti i društvu utemeljenom na znanju, što je - naglasio je - i osnovno opredjeljenje Vlade za budućnost Hrvatske. "Vi postavljate Hrvatsku na kartu Europe i svijeta, zahvaljujući vama stojimo uz bok zemalja EU", poručio je znanstvenicima.

U ime nagrađenih obratio se i na nagradama zahvalio Ratko Zelenika kazavši kako znanstvenici na nagrade gledaju kao na novu obvezu i snažniji intelektualni napor te ustrajavanje na izradnji društva znanja i blagostanja. 

Svečanost u sabornici počela je zbornim izvođenjem hrvatske himne "Lijepa naša", a završila himnom Europske unije "Oda radosti".
 

Autor: Internet redakcija/Hina