U Hrvatskome saboru održana smotra projekata iz građanskog odgoja "Građanski odgoj na djelu"

Zagreb - Na inicijativu Službe za građane Hrvatskoga sabora, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje danas je u Hrvatskome saboru održana smotra projekata iz građanskog odgoja pod nazivom "Građanski odgoj na djelu". Projekti su nastali kao dio učenja o aktivnom građanstvu kroz kurikulum Građanskog odgoja i obrazovanja. 

U prvom dijelu programa dio projekata koji su prvi put predstavljeni na Državnoj smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja u svibnju 2014. godine, predstavili su učenici šest osnovnih i triju srednjih škola iz raznih krajeva Hrvatske. Svakim pojedinačnim projektom učenici i njihovi mentori istaknuli su teme značajne za društvenu sredinu iz kojih dolaze, poput praktične primjene hrvatskog zakonodavstva i demokratskog odlučivanja, ekoloških pitanja, važnosti očuvanja kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa, rješavanja gospodarskih izazova te podizanja svijesti o potrebi zdravog načina života. 
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je pratio predstavljanje projekata, pohvalio je metodičnost, sistematičnost i odgovornost učenika i njihovih mentora koji su sudjelovali u ovom projektu. - S tom vrijednom akcijom treba nastaviti jer demokracija i vrijednosti građanskog društva moraju se učiti kao i sve drugo, kazao je Leko. 

Sudionicima smotre obratili su se i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Staša Skenžić posebno je pohvalio način i zrelost predstavljanja tema koje su važne za društvo u cjelini, dok je Vinko Filipović naglasio kako je ovaj projekt jezgra onoga što želimo da bude Građanski odgoj.
 
Na predstavljanju projekta nazočili su i zastupnici u Hrvatskome saboru, gradonačelnici i načelnici općina i gradova iz kojih projekti dolaze.

 

videosnimka 
 

Autor: Služba za medije