U Hrvatskome saboru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora održao je jučer tematsku sjednicu povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna. 

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol istaknula je kako je nasilje u obitelji u Republici Hrvatskoj u porastu, te da edukacija, odgoj, a posebice izricanje kazni nasilnicima nisu u dovoljnoj mjeri smanjili broj prekršaja. 

Uz velik broj stručnjaka iz područja obiteljskog nasilja, sjednici je nazočila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik. U uvodnoj je raspravi istaknula kako je velik pomak u suzbijanju obiteljskog nasilja učinjen donošenjem Protokola o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja. Protokol jasno propisuje kako se postupa kada se nasilje prijavi, tako da mjerodavne službe neće moći izbjeći odgovornost za neispravne postupke.

Predsjednica Odbora Gordana Sobol iznijela je podatke Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je prošle godine policija zaprimila 14785 zahtjeva građana za zaštitom od obiteljskog nasilja, a u prvih pet mjeseci ove godine intervenirala je u 7458 slučajeva. Od ukupnog broja žrtava nasilničkog ponašanja 65,4 posto čine žene.