Tonino Picula primio voditelja Ureda OESS-a u Zagrebu, veleposlanika Enriquea Horcajadu Schwartza

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio je u radni posjet voditelja Ureda OESS-a u Zagrebu, veleposlanika Enriquea Horcajadu Schwartza.

Sugovornici su razgovarali o dosadašnjoj ulozi Misije OESS-a u Hrvatskoj. Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula zahvalio je na sveukupnoj pomoći koju je Misija pružala Hrvatskoj u okviru jedanaestogodišnje aktivne suradnje.

Hrvatska je ulagala znatne napore te uspješno izgradila većinu programskih područja Misije. Uspostavila je zakonski i institucionalni okvir za razvoj civilnog društva pa može poslužiti kao primjer drugim zemljama kojima je pomoć Misije potrebna, suglasni su sugovornici. 

Razgovaralo se i o dva područja koja su predmet interesa Ureda OESS- a u RH u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23 "Pravosuđe i temeljna prava", a to su praćenje postupaka suđenja za ratne zločine koji su prepušteni Hrvatskoj te praćenje provedbe Vladinog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih. 

Sugovornici su se osvrnuli i na jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku koje će se održati od 7. do 10. listopada 2011.

Autor: Služba za odnose s javnošću