Tonči Tadić primio predstavnike Hrvatsko-japanskog poslovnog kluba

Zagreb - U Hrvatskom saboru održana je proširena sjednica Hrvatsko-japanske međuparlamentarne skupine prijateljstva na čelu s voditeljem Skupine dr. sc. Tončijem Tadićem. Na sjednici su sudjelovali predstavnici Hrvatsko-japanskog poslovnog kluba pod vodstvom Branimira Vlaje.

Sjednicu je otvorio dr. sc. Tonči Tadić informiranjem prisutnih o radnom posjetu izaslanstva Hrvatsko–japanske međuparlamentarne skupine prijateljstava Hrvatskog sabora Japanu, od 10. do 17. listopada 2005. Naglasio je da je ovo bio prvi ovakav posjet nakon osam godina, tijekom kojeg su se sastali s predstavnicima japanskog  parlamenta i vlade u Tokiju, dužnosnicima lokalne samouprave i predstavnicima udruge poslodavaca u gradu Osaki. Cilj današnje radne sjednice, naglasio je voditelj Skupine, je uspostavljanje dogovora o daljnjim koracima intenziviranja gospodarske suradnje Hrvatske i Japana. Naglasio je također izrazito nizak stupanj informiranosti o Hrvatskoj. Smatra da je nužno uspostaviti intenzivno upoznavanje Japana o gospodarskom stanju Hrvatske i  njezinom napretku prema EU. 

Tadić smatra da je važno uspostaviti direktne letove Japan–Hrvatska te da Hrvatska mora istaknuti svoj izrazito povoljan geostrateški položaj koji je ključan za razvoj Hrvatske kao distribucijskog centra japanskih proizvoda za tržište EU. U skladu s ovim, istaknuo je Tadić, potrebno je potaknuti dolazak japanskih banaka na hrvatsko financijsko tržište koje bi olakšale direktna ulaganja. Također se osvrnuo na turizam kao naš veliki potencijal i naglasio da bi zbog što efikasnije suradnje Hrvatske i Japana bilo potrebno formirati poseban odjel za Japan unutar Ministarstva vanjskih poslova koji bi pružao logističku potporu našim gospodarstvenicima i veleposlanstvu u Japanu. 

Predsjednik Hrvatsko-japanskog poslovnog kluba Branimir Vlajo je naglasio kako je potrebno stvoriti pozitivno okruženje koje bi otvorilo tržište prema Japanu, koje predstavlja velik potencijal za Hrvatsku. Postavljeno je pitanje dobivanja financijske potpore iz državnog proračuna za intenziviranje međusobnih odnosa, koje moramo razvijati u sklopu kontinuiranog  i dobro osmišljenog projekta. Na kraju sjednice predstavnici  Hrvatsko–japanskog poslovnog kluba su izrazili podršku ovakvim akcijama i daljnjoj suradnji. 

Tadić je zaključio sjednicu sa željama da se ovakav sastanak ponovi u skorije vrijeme, a s namjerom razvijanja konkretnih planova.