Tonči Tadić i Alenka Košiša Čičin-Šain razgovarali s japanskim veleposlanikom Shirakawom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-japanske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora dr.sc. Tonči Tadić i članica skupine mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain razgovarali su danas s veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisom Shirakawom. 

Ovo je prvi radni posjet novog japanskog veleposlanika Hrvatskom saboru prigodom kojeg se razgovaralo o nastavku vrlo intenzivne suradnje hrvatskih i japanskih parlamentaraca. Naime, Japansko-hrvatska skupina prijateljstva japanskog parlamenta već je posjetila Hrvatsku, a hrvatski su parlamentarci u uzvratnom posjetu prošle godine imali priliku razgovarati s aktualnim ministrom financija i ministricom pravosuđa japanske vlade Sadakazuom Tanigakijem i Chieko Nohno koji su ujedno i najistaknutiji članovi japanske skupine prijateljstva s Hrvatskom.

Pozdravivši inicijativu koju je u Osaki prošle godine pokrenula Hrvatsko-japanska skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora o uspostavljanju izravne zračne linije između Japana i Hrvatske, veleposlanik Shirakawa se zanimao i za produbljivanje hrvatsko-japanske suradnje i na drugim područjima kao što su znanost i arhitektura. Tijekom sastanka razgovaralo se i o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima značajnim za Hrvatsku i Japan.