Tomc: Ljubljana će ratificirati ugovor kada se riješe otvorena pitanja

Strasbourg - Ljubljanska banka jedno je od pitanja koja ostaju otvorena između Slovenije i Hrvatske, a Ljubljana će potvrditi hrvatski pristupni ugovor s EU-om kada otvorena pitanja budu riješena, rekla je u petak u Strasbourgu potpredsjednica slovenskog Državnog zbora Romana Tomc nakon razgovora sa svojim hrvatskim kolegom Josipom Lekom.

"To je jedan od ključnih uvjeta za naše potvrđivanje vašeg ugovora o pristupanju Europskoj uniji”, kazala je Tomc u izjavi za Hinu. "Ratifikacija će biti posljedica riješenih otvorenih pitanja", kazala je Tomc. Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta podržao je u četvrtak politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da se ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem pitanja Ljubljanske banke i njezinih štediša. Tomc je izrazila nadu da će dva stručnjaka koje su imenovale Hrvatska i Slovenija za pronalaženje rješenja pitanja Ljubljanske banke, Zdravko Rogić i France Arhar, "doći do strukturnih rješenja koja će zadovoljiti obje strane". "Slovenija želi da Hrvatska što prije pristupi EU-u", dodala je Romana Tomc. Na pitanje znače li njezine izjave da je Sloveniji od Ljubljanske banke manje važno izvješće o monitoringu koje treba biti objavljeno u listopadu, a koje neke od zemalja EU-a čekaju da bi započele proces ratifikacije, ona je kazala da ne želi postavljati "što je veći, a što manji prioritet", dodajući da je važno i jedno i drugo.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora kazao je da je slovenskoj kolegici izrazio nadu da će Slovenija ratificirati sporazum bez obzira na ishod razgovora o Ljubljanskoj banci te želju da Slovenija ne bude među zadnjima koje će potvrditi ugovor. Iako na te izjave nije, kako je rekao, dobio neki konkretan odgovor, Leko je naglasio da su Zagreb i Ljubljana u drugim stvarima potpuno suglasni, primjerice o potrebi suradnje u EU-u ili među parlamentima. Leko i Tomc sastali su se na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja Vijeća Europe.

Potpredsjednik Sabora u petak je razgovarao i s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom. U tom razgovoru Lammert nije dao nikakve nove najave u vezi s ratifikacijom ugovora, ponovivši ono što je prije nekoliko dana kazala kancelarka Angela Merkel nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem, a to je da će ugovor biti ratificiran na vrijeme te da je Hrvatska na dobrom putu. S druge strane, nove najave dali su britanski parlamentarci obećavši u četvrtak u razgovoru s potpredsjednikom Lekom da će suprotno prijašnjim najavama koje su govorile o prvom tromjesečju 2013., ugovor ratificirati do Božića.

Na Konferenciji predsjednika parlamenata Vijeća Europe u petak se razgovara o krizi parlamentarne demokracije, a skup će završiti temom o izazovima i prilikama koje nude arapske revolucije. (Hina)

Autor: Hina