Susret predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predsjednice mađarskog parlamenta u Osijeku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica parlamenta Republike Mađarske Katalin Szili susreli su se u Osijeku gdje su razgovarali o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u kao i o stručnoj pomoći koju Republika Mađarska može pružiti na tom putu. Važna tema razgovora je bilo i daljnje intenziviranje suradnje između regija s obje strane Drave.

Predsjednik Sabora je predsjednici mađarskog parlamenta izrazio zahvalnost za njen doprinos na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU u Budimpešti prošle godine kada je u izjavu unesena potpora Hrvatskoj u očekivanju avis-a Europske komisije. Predsjednik Sabora je s posebnim zadovoljstvom zahvalio za poziv da prisustvuje i na sljedećoj konferenciji predsjednika parlamenata 25 zemalja EU koja će se održati u svibnju 2005. godine ukazavši na strateško partnerstvo koje karakterizira odnose između Hrvatske i Mađarske. „Današnji je susret na tragu produbljivanja dobrih bilateralnih odnosa te istovremeno i u cilju uspostave još boljih odnosa između dvije županije“, istaknuo je predsjednik Sabora dodavši kako „Drava ne dijeli, nego spaja“.

Predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili je izrazila punu potporu Mađarske ulasku Hrvatske u EU i NATO, te je istaknula kako Mađarska visoko ocjenjuje suradnju Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu izrazivši uvjerenje da će Hrvatska u duhu te suradnje riješiti i jedini preostali otvoreni slučaj. „Strateško partnerstvo nas zajednički motivira te bi moglo poslužiti kao primjer zapadnobalkanskim državama na putu njihove demokratizacije“, rekla je predsjednica mađarskog parlamenta. Ujedno je istaknula potrebu da se pozitivna dinamika na području gospodarstva u što većoj mjeri prenese na regionalnu razinu ukazavši na mogućnosti koje pružaju europski fondovi za potporu gospodarskom razvitku.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili suglasili su se da je što skorija izgradnja cestovnog koridora V c u interesu obje zemlje, te da Osijek, s Pečuhom, do 2010. godine bude grad zaštićene svjetske baštine. Predsjednici hrvatskog i mađarskog parlamenta su dogovorili suradnju nadležnih odbora za ustav, gospodarstvo i promet u cilju što brže realizacije zajedničkih projekata.

U poslijepodnevnim satima predsjednik Šeks i predsjednica Szili posjetili su Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku gdje su se upoznali s njegovim radom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora