Susret predsjednika Sabora Jandrokovića s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji

Ljubljana - Tijekom službenog posjeta Republici Sloveniji, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji.

Hrvati stoljećima žive na području Slovenije te čine najbrojniju autohtonu nacionalnu zajednicu u toj zemlji. Među brojnim pripadnicima hrvatske zajednice koji su se u ovoj prigodi okupili u Veleposlanstvu Republike Hrvatske bili su i predstavnici krovnog Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te kulturno-umjetničkih, prosvjetnih i sportskih udruga koje djeluju unutar tog Saveza. 

U razgovoru s predstavnicima Hrvata u Sloveniji predsjednik Sabora Jandroković zanimao se za pitanja njihove svakodnevice te izazove s kojima se susreću. Posebno je pozdravio izniman trud kojeg hrvatska društva u Sloveniji kroz različite projekte i programe neumorno ulažu u očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta i vlastite kulturne baštine. 

Predsjednik Jandroković je istaknuo važnost otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa slovenskom stranom na svim razinama, pri čemu se kontinuirano ukazuje i na pitanje statusa hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji. Tako je i tijekom svog službenog posjeta Republici Sloveniji predsjednik Hrvatskog sabora u razgovorima sa najvišim slovenskim dužnosnicima skrenuo pozornost na ovo važno područje u bilateralnim odnosima dviju država.

Predsjednik Sabora naglasio je važnost ulaganja u odnos hrvatskog iseljeništva s domovinom, svugdje u svijetu. Hrvatski sabor to kontinuirano čini i kroz rad Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbora za vanjsku politiku koji na svojim tematskim sjednicama redovito raspravljaju o položaju hrvatske nacionalne manjine u Republici Sloveniji, kao i u ostalim državama gdje živi naša manjina. Nastojanja saborskih odbora odvijaju se u uskoj suradnji s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te kroz aktivan angažman unutar Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Sloveniji.