Sudionici programa “Postani veleposlanik na jedan dan” posjetili Sabor

Zagreb – Sudionici programa „Postani veleposlanik na jedan dan“ posjetili su u srijedu Hrvatski sabor, gdje su se susreli s potpredsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom i predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem te članovima Odbora Vesnom Pusić i Bojanom Glavaševićem. Program „Postani veleposlanik na jedan dan“ pokrenut je na inicijativu Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj, s ciljem poticanja mladih na uključivanje u diplomaciju i politiku.

Potpredsjednik Sabora akademik Reiner, u ulozi izaslanika predsjednika Sabora, izrazio je zadovoljstvo time što se velik broj mladih zanima za diplomaciju i promociju najvećih vrijednosti svoje domovine. – Upravo ste vi, dragi mladi veleposlanici, ključni sudionici naše budućnosti i naših budućih politika, rekao je Reiner.

U nastavku susreta s mladim veleposlanicima i njihovim mentorima istaknuo je važnost njihovog uključivanja u javni život i politiku. Rekao je kako je glavna odlika kvalitetnih političara nalaženje rješenja za aktualne probleme te upozorio srednjoškolce na širenje lažnih vijesti, senzacionalizam i estradizaciju politike. Pozvao ih je da kontinuiranim informiranjem i obrazovanjem stvaraju vlastite stavove o važnim temama te argumentirano iznose stajališta i prijedloge potencijalnih rješenja. Reiner je dodao kako mladi moraju biti kritični, ali i emotivni te da je dužnost starijih da ih u tome potiču.

Na sastanku s predsjednikom i članovima Odbora za europske poslove mladi veleposlanici su rekli kako se njihov glas ne čuje dovoljno u javnom prostoru te su pozvali zastupnike da prilikom donošenja odluka uzmu u obzir i njihova mišljenja. Osvrnuli su se i na odlazak mladih iz Hrvatske te su ukazali na potrebu donošenja konkretnih mjera koje će smanjiti iseljavanje.

Zastupnici su iskazali zadovoljstvo zanimanjem koje mladi veleposlanici iskazuju za politiku te su im rekli kako bez neke vrste političkog angažmana, bilo kroz organizacije civilnoga društva ili sudjelovanjem na izborima, ne mogu mijenjati političku i društvenu klimu. Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević zaključno je mladima rekao da zadrže optimizam i entuzijazam te da samopouzdano nastave raditi za dobrobit svoje zemlje.