Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića obitelji glazbenog pedagoga, violista i diplomata profesora Zlatka Stahuljaka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je pismo sućuti obitelji glazbenog pedagoga, violista i diplomata profesora Zlatka Stahuljaka, u kojem stoji:

"Poštovana obitelji, uime Hrvatskoga sabora te osobno, primite izraze duboke sućuti i iskrenog suosjećanja u povodu smrti profesora Zlatka Stahuljaka.

Profesor Stahuljak bio je istaknuti hrvatski glazbeni pedagog, violist, glazbeni pisac i diplomat iz obitelji koja je dala šesnaest glazbenika. Svoju bogatu glazbenu karijeru gradio je u Zagrebačkoj filharmoniji kao solo violist i u HNK Zagreb gdje je nastupao u orkestru Opere, bio njen direktor te intendant HNK Zagreb. Nastupao je solistički s brojnim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U svom profesorskom djelovanju predavao je violu i komornu glazbu na brojnim glazbenim školama i Muzičkim akademijama te držao brojna predavanja i majstorske tečajeve. Bio je utemeljitelj i organizacijski predsjednik Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml te član ocjenjivačkih sudova na brojnim međunarodnim natjecanjima. Objavio je i veliki broj publicističkih radova, glazbenih osvrta te stručnih radova.

Osim u glazbi profesor Zlatko Stahuljak ostavio je trag i u diplomaciji kao prvi hrvatski veleposlanik u Čehoslovačkoj i Češkoj te je bio i prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva. 

Za svoje zasluge dobio je brojne nagrade među kojima su i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, te nagradu za 40 godina utemeljenja Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml. U svom višedesetljetnom djelovanju profesor Stahuljak dao je izniman doprinos razvoju hrvatske glazbe i glazbene pedagogije. 

Primite još jednom, poštovana obitelji Stahuljak, iskaze duboke sućuti."