Stjepan Kovač sudjelovao na 105. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a

Sarajevo - Zamjenik voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Stjepan Kovač sudjelovao je 14. i 15. studenoga 2023. na 105. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, parlamentarnom formatu NATO-a koji već više od tri desetljeća kroz interakciju legislativne i egzekutivne dimenzije te nevladine organizacije potiče i gradi politički dijalog kao osnovu razumijevanja i rješavanja sigurnosnih i političkih pitanja koji imaju utjecaj na širu transatlantsku zajednicu zemalja.

Rose-Roth seminar, u zajedničkoj organizaciji parlamenta zemlje domaćina, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentarne skupštine NATO-a, ovom je prigodom okupio ukupno 60 parlamentarnih zastupnika iz 13 država članica NATO-a, odnosno 6 partnerskih država u statusu pridruženih članica Parlamentarne skupštine NATO-a, kao i delegaciju Skupštine Kosova u svojstvu države promatrača, te je u tom smislu fokus trećeg, na godišnjoj razini ujedno i završnog izdanja ovog foruma PS NATO-a, bio usmjeren na Bosnu i Hercegovinu i njezinu euroatlantsku integracijsku perspektivu.

U kontekstu aspiracija ove zemlje za članstvom, ali i postojećih zapreka i izazova na reformskom, odnosno unutarnjepolitičkom planu, u dvodnevnoj raspravi analizirana je aktualna sigurnosno-politička situacija kako u samoj Bosni i Hercegovini, tako i u široj regiji, promatrana kroz prizmu globalnih sigurnosnih izazova, prvenstveno ruske agresije na Ukrajinu i dovođenja u pitanje postojeće globalne sigurnosne arhitekture, odnosno međunarodnog pravnog poretka kao takvog.

Na marginama sastanka Stjepan Kovač susreo se s političkim predstavnicima Hrvata u BiH, Marinom Pendeš, zastupnicom u Domu naroda PS BiH i bivšom ministricom obrane i Barišom Čolakom, bivšim ministrom pravde i predsjedateljem Doma naroda, te sadašnjim zastupnikom. Oni su kroz svoje sudjelovanje apostrofirali euroatlantski integracijski put Bosne i Hercegovine koji je neupitni jamac stabilnosti i razvoja zemlje i budućnosti samih bosanskohercegovačkih Hrvata kao konstitutivnog naroda čiji status političkog predstavljanja u vidu upitnog legitimiteta njihovih predstavnika na najvišoj razini vlasti istovremeno ne korespondira i njihovom nominalnom ustavno-pravnom položaju.