Stalni Odbor PSVE-a raspravljao o situaciji u Bjelorusiji

Zagreb – Pod predsjedanjem Rika Daemsa, predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), u utorak je održan videosastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine na kojemu je u ime Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u sudjelovala voditeljica Izaslanstva Marijana Balić.

Sudionicima sastanka se uvodno obratio Miltiadis Varvitsiotis, trenutačno predsjedavajući Odbora ministara Vijeća Europe i zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke, koji je u kontekstu zaštite i promicanja temeljnih vrijednosti i načela Vijeća Europe, između ostalog, naglasio važnost praćenja situacije u Bjelorusiji te podsjetio na „trijalog“ koji o toj aktualnoj temi imaju glavna tajnica Vijeća Europe, predsjednik PSVE-a i predsjedavajući Odbora ministara. Kazao je također kako grčko predsjedanje Vijećem Europe poseban naglasak stavlja na određene tematske prioritete usmjerene pravima mladih ljudi, uključujući pitanje obrazovanja i demokratske kulture u digitalnom dobu, probleme djece kao ranjive društvene skupine koja je često i žrtva siromaštva i nasilja te posebno na pitanja mlađe generacije koja živi pod utjecajem klimatskih promjena.  

Na sastanku je održana i rasprava o situaciji u Bjelorusiji, na kraju koje je usvojena Izjava o žurnoj potrebi za širokim i inkluzivnim procesom te političkim dijalogom između predstavnika Nacionalne skupštine Bjelorusije, oporbenih snaga i predstavnika civilnog društva u Bjelorusiji kako bi se građanima te zemlje otvorio europski put.

Na današnjem su sastanku Stalnog odbora PSVE-a bez rasprave i primjedbe potvrđene i vjerodajnice za novo Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a najavljeno je također da će se predstojeće zasjedanje Parlamentarne skupštine, koje se od 12. do 16. listopada 2020. trebalo održati u Strasbourgu, zbog pandemije Covida-19 održati 12. i 13. listopada 2020. u formatu proširenog sastanka Stalnog odbora, najvjerojatnije putem video konferencije.