Socijaldemokrati održali okrugli stol o ulozi odgojno-obrazovnih ustanova u prevenciji nasilja među djecom

Zagreb - Klub zastupnika Socijaldemokrati održao je u utorak okrugli stol pod nazivom „Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom“.

Okrugli stol moderirala je zastupnica Romana Nikolić koja je naglasila kako su ulaganja u ranu intervenciju i prevenciju nasilja dugoročno najisplativije investicije jer mijenjaju cijelo društvo te da Socijaldemokrati već dugo upozoravaju na porast vršnjačkog nasilja, a prevencija je u konačnici za državu jeftinija nego rad i tretmani sa žrtvom i s počiniteljem nasilja.

- Ključna je promjena odgojno-obrazovnog sustava u vidu edukacije djelatnika, dodatnog zapošljavanja stručnjaka, učenja djece toleranciji i empatiji, ranoj prevenciji nasilja, rada sa žrtvom, počiniteljem kao i čitavom obitelji, a za to nam je potrebno ljudstvo zbog čega je investicija u ljude najbitnije i jedino održivo rješenje, kazala je Nikolić. - Cilj ovog okruglog stola je staviti u dijalog stručnjake iz različitih sektora te sumirati njihova iskustva i stavove u jedan opsežan prijedlog Zakona kako bismo dali doprinos sigurnijem i bezbrižnijem odrastanju naše djece, pojasnila je Nikolić.

Zastupnik Davor Bernardić dodao je kako je prevencija vršnjačkog nasilja plemenita i nužna, „ali pada u vodu ako djeca nisu u mogućnosti upisati se u vrtiće i ako nema dovoljnog broja adekvatno plaćenih odgajatelja, psihologa i njegovatelja“. Napomenuo je i kako su Socijaldemokrati predložili povećanje subvencija za privatne vrtiće te mogućnost da i privatni subjekti mogu sudjelovati u natječaju za financiranje iz europskih sredstava.

U raspravi su sudjelovali pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica centra za nestalu i zlostavljanu djecu Ana Veočić, predsjednica Saveza Roma u HR „Kali Sara“ Suzana Krčmar, pučka pravobraniteljica Tena Šimunović Einwalter, predstavnica Udruge S.I.D.R.O. Ivana Mavračić Miković i profesorica pedagogije Miljenka Župan.

Zaključci ovog okruglog stola su da treba uvesti ranu prevenciju u sustav ranog i predškolskog obrazovanja u kojem će se djecu učiti o empatiji, toleranciji, komunikacijskim vještinama i kritičkom razmišljanju. Potrebno je promijeniti kurikulum i raditi ne samo sa žrtvom nasilja već i s počiniteljem. Potrebno je educirati  roditelje kao i djelatnike u svim odgojno-obrazovnim sustavima te omogućiti u svakom vrtiću mobilni tim stručnjaka svih profila. Također je potrebno predložiti zakonodavni okvir po uzoru na irski tzv. „Zakon Coco“, kriminalizirati internetsko zlostavljanje, uvesti kazne zatvora za one koji dijele intimne fotografije osoba bez dozvole, kao i kazne za uvredljivu komunikaciju s namjerom uznemiravanja.

- Ukoliko se vršnjačko nasilje ne stavi u zakonski okvir i ne kazni počinitelje, kao i pruži odgovarajuća psihološka pomoć kako počinitelju, tako i žrtvi i obitelji žrtve nasilja, nasilje nećemo uspjeti suzbiti. Uz promjenu kurikuluma i uspostave zakonodavnog okvira, vjerujem da ćemo uspjeti doprijeti do svih onih kojima je pomoć potrebna, zaključila je Nikolić.