Službenici ukrajinskog parlamenta u studijskom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Zamjenica tajnika Hrvatskoga sabora Kristina Zadro Omrčen primila je u ponedjeljak službenike Vrhovne Rade Ukrajine koji u sklopu studijskog posjeta borave u Hrvatskoj.

Kako je Europska unija otvorila pregovore o pristupanju s Ukrajinom, program posjeta u organizaciji USAID-a usmjeren je na ulogu parlamenta u tom procesu. Zamjenica tajnika Zadro Omrčen službenike Vrhovne Rade Ukrajine uvodno je upoznala s ustrojem Hrvatskoga sabora, zakonodavnim procesom, a zatim i s izbornim sustavom u Republici Hrvatskoj.

Tijekom četverodnevnog programa ukrajinski će parlamentarni službenici imati priliku razgovarati s kolegama iz Hrvatskoga sabora koji će im održati predavanja o ulozi radnih tijela u procesu pristupanja, o saborskoj eDoc zakonodavnoj bazi podataka, o komunikacijskoj strategiji parlamenta u procesu pristupanja, a uz to će razgovarati i sa saborskim zastupnicima o političkoj dimenziji pristupanja Europskoj uniji.

Ovaj studijski posjet samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti u sklopu suradnje hrvatskoga i ukrajinskog parlamenta zasnovane na temelju Memoranduma o suradnji koji su tajnici parlamenata potpisali tijekom Prvog parlamentarnog summita Krimske platforme u Zagrebu u listopadu 2022. godine.