Skupina “Zastupnici protiv raka” održala radni sastanak o javnozdravstvenim pokazateljima u borbi protiv raka

Zagreb - Skupina „Zastupnici protiv raka“, s predsjednikom Sinišom Vargom na čelu, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, održala je u četvrtak radni sastanak na kojem su razmotreni javnozdravstveni trendovi u praćenju i ranom otkrivanju raka.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, zamjenica ravnatelja dr. sc. Ivana Pavić Šimetin i  dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak Hrvatske.

Ravnatelj HZJZ-a dr. sc. Krunoslav Capak govorio je o aktualnim javnozdravstvenim pokazateljima i trendovima raka, dok se dr. sc. Pavić Šimetin osvrnula na važnost primarne prevencije i na ulogu državnih institucija u smanjivanju pušenja i zlouporabe alkohola, te u pravilnoj prehrani i kretanju. Voditelj Registra za rak Hrvatske dr. sc. Mario Šekerija, prezentirao je trendove raka u Hrvatskoj temeljem prikupljenih podataka u Registru za rak, pri čemu je istaknuo da je rak drugi po redu uzrok smrti u Hrvatskoj iza srčanožilnih bolesti.

Na sastanku je iznesen zabrinjavajući podatak da u Hrvatskoj 14 500 građana godišnje umire od raka, a procjenjuje se da od toga 4 500 nepotrebno. Po broju novooboljelih od raka Hrvatska se nalazi u sredini u odnosu na druge europske zemlje, dok je prema broju umrlih pri samom vrhu u Europi. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini bilo je 24 000 novooboljelih dok je u 2017. godini umrlo gotovo 14 000 osoba. Najčešće novootkrivene maligne bolesti u muškaraca su rak prostate (2337 novooboljelih), pluća (2164 slučajeva) te kolona i rektuma (2040 slučajeva), a kod žena je na prvom mjestu rak dojke (2735 novooboljelih), kolona i rektuma (1535 slučajeva) i pluća (904 slučajeva).

Istaknuto je kako se čak u 30 posto slučajeva rak može izbjeći uz bolje životne navike, a samo povećanjem odaziva na besplatne preventivne preglede, sa sadašnjih niti 20 na barem 80 posto, imali bismo željeni rezultat u otkrivanju raka te boljem i duljem preživljenju oboljelih.

Sudionici sastanka su također naglasili važnost što skorijeg donošenja Nacionalnog plana borbe protiv raka koji objedinjuje čak 228 konkretnih mjera usmjerenih na sve segmente zdravstvene skrbi, od prevencije, ranog probira, kvalitetne dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda. - Borba protiv raka mora biti prioritet rada svih saborskih zastupnika, bez obzira na stranačke boje. Zajedno sa strukom i udrugama pacijenata moramo raditi na promjeni paradigme o zloćudnim bolestima, poboljšanju prevencije i odziva na preventivne preglede, te poboljšanju dijagnostike i terapije za svakog oboljelog, istaknuo je Siniša Varga.

Sljedeći radni sastanak održat će se u studenom 2019. s temom "Nove metode dijagnostike i liječenja raka” u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom, Hrvatskim društvom za internističku onkologiju i Hrvatskim kirurškim društvom HLZ-a.

Skupina zastupnika pod nazivom "Zastupnici u borbi protiv raka" osnovana je u Hrvatskome saboru 18. siječnja 2019. po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu. Svrha joj je podići svijest javnosti u borbi protiv raka, pružati potporu oboljelima te promicati bolju kvalitetu života onih koji su pobijedili rak.