Šef Delegacije EU Vandoren predsjedniku Sabora uručio Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas u Saboru šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena koji mu je uručio Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

"Riječ je o dobrom izvješću za Hrvatsku i njezine građane", rekao je Vandoren. Dodao je kako je riječ o posljednjem izvješću o napretku te da će Europska komisija ubuduće objavljivati sveobuhvatna izvješća o monitoringu. Članice Europske unije putem posebnog mehanizma monitoringa nastavit će pratiti provođenje započetih mjera na području poglavlja o tržišnom natjecanju (poglavlje 8), pravosuđu i temeljnim pravima (poglavlje 23) te pravdi, slobodi i sigurnosti (poglavlje 24), izvijestio je Vandoren.

Predsjednik Sabora je Izvješće Europske komisije ocijenio pozitivnim nadahnućem te izrazio uvjerenje da će Hrvatska, bez obzira na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, nastaviti provoditi potrebne mjere u procesu pridruživanja EU. Na Vandorenov upit o očekivanjima za skoro proglašenje Deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi, kojom bi se dala potpora zemljama jugoistočne Europe u ostvarivanju europske i euroatlantske perspektive, predsjednik Bebić je potvrdio kako je prijedlog deklaracije ušao u saborsku proceduru te izrazio uvjerenje da će je zastupnici poduprijeti. "Ohrabrujemo Hrvatsku da sada odigra pozitivnu ulogu prema zemljama u regiji na njihovom putu prema Europskoj uniji, na kojemu im putem svojih stručnjaka i razmjenom iskustava možete pomoći", istaknuo je Vandoren.

Bebić je potvrdio da je Hrvatska spremna nastaviti pružati potporu svim zemljama na području jugoistočne Europe koje su započele proces pridruživanja Uniji. "Osobito smo zainteresirani da Bosna i Hercegovina, koja ima našu svesrdnu potporu, realizira svoje težnje za članstvom u Europskoj uniji i NATO-u. Čvrsto smo uvjereni da tamošnji Hrvati, kao konstitutivan i u cijelosti ravnopravan narod, mogu dati poseban doprinos na putu euroatlantskih integracija", rekao je Bebić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina