Sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Lotričem

Ljubljana - U okviru službenog posjeta Republici Sloveniji, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem.

Predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Lotrič iskazali su zadovoljstvo prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Slovenije, te partnerstvom u okviru Europske unije i NATO-a. Potvrđen je i obostrani interes za intenziviranjem parlamentarne suradnje, kao važnog doprinosa sveukupnom razvoju odnosa između dviju država.

Posjet drugom domu slovenskog parlamenta, koji predstavlja nastavak redovnog političkog dijaloga dvaju sugovornika nakon bilateralnog susreta na marginama konferencije predsjednika parlamenata država članica EU-a u Pragu, jača međunarodnu suradnju dvaju parlamenta. To je posebno značajno u vremenima neizvjesnosti, kako zbog rata u Ukrajini tako i zbog nedavnih vremenskih nepogoda u Sloveniji.

Predsjednik Jandroković izrazio je sućut zbog ljudskih žrtava i materijalnih šteta nakon niza prirodnih nepogoda u Sloveniji početkom kolovoza, te naglasio solidarnost hrvatskih građana sa slovenskima. Podsjetio je na pomoć Hrvatske u vidu slanja helikoptera s posadom, građevinske mehanizacije, kao i na postavljanje montažnog mosta u mjestu Lačja Vas koje će pripadnici Hrvatske vojske dovršiti upravo danas. Predsjednik Lotrič izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na svoj dosadašnjoj konkretnoj potpori te nadu kako s istom Slovenija može računati i u budućnosti.

Dobrosusjedski odnosi posebno dolaze do izražaja kada nekome treba pomoć, zato se moraju uložiti svi napori kako bi se otvorena pitanja između dviju država riješila konstruktivnim dijalogom.

Ocijenjeno je kako se gospodarski odnosi razvijaju odlično. Pohvaljen je kontinuirani rast robne razmjene i međusobnih ulaganja te turističkih pokazatelja prema kojima su slovenski posjetitelji bili drugi najbrojniji turisti u Hrvatskoj tijekom prethodne turističke sezone. Posebno je istaknuta kvalitetna energetska te prekogranična suradnja. Kao dodatna područja s posebnim potencijalom u budućnosti predsjednik Sabora naveo je institucionalnu suradnju u upravljanju vodama te povezivanje hrvatskog i slovenskog građevinskih sektora pri budućoj sanaciji šteta uslijed nedavnih katastrofalnih poplava.

Predsjednik Lotrič završno je izrazio je zadovoljstvo hrvatskim ulaskom u schengenski prostor, što pozitivno utječe na život ljudi uz granicu i gospodarsku suradnju dviju zemalja.

Uz predsjednika Sabora Jandrokovića, u izaslanstvu su bili i predsjednik Odbora za gospodarstvo i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Slovenija u Hrvatskome saboru Žarko Tušek i članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Slovenija, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.