Sastali se odbori za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora i Parlamenta San Marina

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli te članice i članovi Odbora Sanja Udović, Ivana Posavec Krivec, Ivan Ćelić i Stephen Nikola Bartulica, sastali su se u četvrtak s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike San Marina predvođenim Paolom Rondellijem, predsjednikom Odbora. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima te o pregovorima o pridruživanju San Marina Europskoj uniji.

Predsjednik Odbora Cappelli izrazio je zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država koji su utemeljeni na povijesnim vezama. Zahvalio je San Marinu na pomoći pruženoj stradalima u razornom potresu koji je prošle godine pogodio Sisačko - moslavačku županiju, te se osvrnuo na zdravstvenu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa pri čemu je naglasio kako se hrvatska Vlada, unatoč svim poteškoćama, potrudila osigurati zdravstvenu sigurnost građana i pomoći gospodarstvu. Podržao je San Marino glede procesa pridruživanja Europskoj uniji i ponudio pomoć koju je Hrvatska stekla kroz pristupne pregovore. –Drago nam je da vas možemo podržati kroz Sporazum o pridruživanju i Jadransko-jonsku inicijativu, kazao je.

Predsjednik Odbora Rondelli kazao je kako su trenutno pregovori o Sporazumu o pridruživanju Europskoj uniji u zastoju zbog pandemije koronavirusa te je zahvalio na ponuđenoj pomoći koju će San Marino rado prihvatiti. -Posebno nas zanima put Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije i viđenje situacije nakon pristupanja, rekao je. Izrazio je zadovoljstvo realiziranim susretima na parlamentarnoj razini. 

Potpredsjednica Odbora Sanja Udović istaknula je dobrobiti koje pruža članstvo u Uniji, kao npr. humanitarna pomoć koja je pružena Hrvatskoj nakon prošlogodišnjih razornih potresa kao i pravna zaštita  koja je dodatno naglašena ulaskom Hrvatske u EU.

U nastavku razgovora član Odbora za vanjsku politiku Ivan Ćelić istaknuo je važnost suradnje unutar međuparlamentarnih organizacija, kao što je Interparlamentarna unija. Osvrnuo se i na izazove pandemije s kojima se Hrvatska uspješno bori, iako je najmlađa država članica Unije, kao i na važnu ulogu Europske komisije i Europskog parlamenta u organizaciji cjepiva za sve države članice. Članica Odbora za vanjsku politiku Ivana Posavec Krivec osvrnula se na dugačak put Hrvatske do punopravnog članstva u EU. –Naš proces pristupanja bio je jedan od najdužih, promijenili smo zakonodavstvo te smo danas, nakon svih poteškoća, ponosna članica EU-a. Odgovarajući na izazove pristupanja učinili smo Hrvatsku jačom, naglasila je Posavec Krivec. Član Odbora Stephen Nikola Bartulica govorio je o posljedicama koje je pandemija ostavila na hrvatsko gospodarstvo i turizam, te ukazao na važnost međunarodne suradnje i pomoći.

Bilo je riječi i o turizmu kao važnoj gospodarskoj grani obje zemlje, zdravstvu i o zaštiti mentalnog zdravlja građana.