Sanja Putica sudjeluje na sastancima Biroa i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Pariz - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica sudjeluje na sastancima Biroa i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji se 23. i 24. svibnja 2019. održavaju u Parizu. Sastanci se održavaju u turbulentno vrijeme za Organizaciju i usmjereni su na pronalaženje optimalnog načina izgradnje sinergije između dva statutorna tijela Vijeća Europe – Odbora ministara i Parlamentarne skupštine.

S obzirom da je Francuska preuzela predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, u uvodnom dijelu sastanka Stalnog odbora nastupila je nova predsjedavajuća Odbora ministara i ministrica europskih poslova Francuske Amélie de Montchalin, koja je naglasila da je u ovom trenutku ključno zadržati koheziju Organizacije jer ona ima izuzetnu ulogu u očuvanju demokratskih i ljudskih prava svih građana Europe. - U Helsinkiju je nedavno, na ministarskom sastanku Vijeća Europe, usvojena iznimno važna odluka za budućnost Organizacije, kazala je de Montchalin te izrazila nadu da će na sastanku Parlamentarne skupštine, koji se održava krajem  lipnja, sve zemlje članice Vijeća Europe imati mogućnost glasati za novog glavnog tajnika Organizacije.

Zastupnici su tijekom sastanka Stalnog odbora PSVE-a raspravljali i o izvješćima s promatranja predsjedničkih izbora u Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji, kao i o izvješću o evaluaciji partnerstva između Parlamentarne skupštine i Parlamenta Maroka te općenito o situaciji u Zapadnoj Sahari. Bilo je riječi i o izvješću na temu koleracije obrazovanja i kulture te o potrebi zaštite zdravlja adolescenata u Europi.