Saborsko izaslanstvo sudjeluje na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u sastavu voditeljica Marijana Balić te članovi Zdravka Bušić, Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluje na trećem dijelu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se od 21. do 24. lipnja 2021. godine održava u Strasbourgu. Zasjedanje je organizirano u hibridnom formatu, uz rekordnu fizičku prisutnost zastupnika.

Parlamentarna skupštine Vijeća Europe u svojoj nadležnosti, između ostalog, ima i biranje sudaca Europskog suda za ljudska prava te su tako tijekom lipanjskog zasjedanja zastupnici apsolutnom većinom glasova izabrali Davora Derenčinovića za novog suca Europskog suda za ljudska prava koji će u radu te značajne europske institucije sudjelovati od strane Republike Hrvatske. Inače, suci se biraju s liste od tri kandidata koju prezentira država članica Vijeća Europe, a prof. Derenčinović će dužnost suca Europskog suda za ljudska prava obnašati devet godina, počevši od 2. siječnja 2022. godine.

Članovi Skupštine tijekom zasjedanja posebno obilježavaju desetu godišnjicu stupanja na snagu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tzv. Istanbulsku konvenciju. Događanje uključuje nastupe Nadie Murad, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2018. godine, Marije Pejčinović Burić, glavne tajnice Vijeća Europe, Alexandera de Crooa, belgijskog predsjednika vlade, Elisabeth Moreno, francuske ministrice za jednakost spolova, toleranciju i jednake mogućnosti te Dubravke Šimonović, UN-ove posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama.

Na dnevnom redu ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine je između ostalog i rasprava o zaštiti temeljnih ljudskih prava i pravnim implikacijama tzv. COVID putovnica i certifikata, kao i o socio-ekonomskoj krizi uzrokovanoj pandemijom te utjecaju pandemije na dječja prava. Parlamentarci raspravljaju i o pitanju transparentnosti donacija političkim strankama u izbornim kampanja te o pitanju veće participacije žena iz podzastupljenih društvenih grupa u politici i donošenju odluka. Bilo je riječi i o slobodi medija, pitanju krimskih Tatara, a raspravljati će se i o europskoj politici o dijaspori. S obzirom da je Mađarska preuzela predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe zastupnicima se obratio i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Na pitanja zastupnika odgovarala je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, koja je, između ostalog, naglasila kako Vijeće Europe i Europska unija dijele zajedničke vrijednosti, posebno po pitanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava te je istaknula i važnost koordinacije u radu obje institucije radi izbjegavanja dupliciranja.