Saborsko izaslanstvo sudjeluje na 147. zasjedanju Interparlamentarne unije u Luandi

Luanda, Angola - Članovi Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević i Ivan Ćelić sudjeluju na 147. skupštini Interparlamentarne unije koja se održava od 23. do 27. listopada. Na zasjedanju sudjeluje više od 1700 sudionika iz 130 zemalja. 

Tema skupštine je "Djelovanje parlamenata za mir, pravdu i jake institucije (SDG 16). Hrvatski zastupnici sudjeluju u radu brojnih tijela Organizacije: Foruma žena, Skupine 12+, Savjetodavne skupine za zdravstvo, a ovom su prigodom održali i nekoliko bilateralnih sastanaka.

Predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora Natalija Martinčević nazočila je posebnom prijemu koji je za predsjednike parlamenata i šefove delegacija upriličio predsjednik Republike Angole, Joao Lourenco. Za vrijeme skupštine, Izaslanstvo je održalo bilateralni sastanak s predsjednicom parlamenta Tanzanije, dr. Tulijom Ackson, kandidatkinjom za predsjednicu IPU-a i trenutnom predsjedavajućom afričke geopolitičke skupine. Također je održan bilateralni sastanak s Izaslanstvom Indonezije u kojem je obostrano istaknuta ocjena o izvrsnim međuparlamentarnim odnosima između dvije zemlje.

Član Izaslanstva dr. Ivan Ćelić sudjelovao je na 29. sastanku Savjetodavne skupine za zdravstvo čiji je punopravni član od proljeća 2022. godine.

U okviru glavne rasprave voditeljica saborskoga Izaslanstva u svom je obraćanju istaknula ozbiljnost trenutka u kojem se svijet nalazi, posebice u svjetlu činjenice da ratni sukobi izbijaju na europskim granicama.

Skupština završava s radom 27. listopada izborom nove predsjednice IPU-a i usvajanjem završnih dokumenata.