Saborsko izaslanstvo sudjelovalo u radu proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Voditelj i članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PS NATO) Ante Bačić, Stjepan Kovač i Dario Hrebak sudjelovali su od 19. do 22. svibnja na 69. proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Luxembourgu.

Pored usvajanja dvaju skupštinskih deklaracija naslovljenih "Novi NATO u dobu strateškog nadmetanja" i "Ujedinjeni i odlučni u potpori Ukrajini", fokus gotovo tri stotine okupljenih NATO parlamentaraca – među kojima i onih iz Finske kao nove, 31. članice Saveza –  bio je usmjeren na analizu i raspravu o preliminarnim nacrtima izvješća posebnih izvjestitelja svih pet stalnih tematskih odbora PS NATO, a koji dokumenti ujedno predstavljaju i podlogu za usvajanje završnih akata jesenskog zasjedanja kojim se zaokružuje ciklus rada i djelovanja PS NATO na godišnjoj razini. 

U tom smislu, ključne teme ovogodišnjeg proljetnog zasjedanja bile su sadržane u sljedećim tematskim cjelinama: rat u Ukrajini i pružanje potpore i pomoći država članica, jačanje vojno-industrijske baze i obrambenih kapaciteta NATO članica, kršenja međunarodnog humanitarnog prava u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, energetska sigurnost i sigurnost dobave hrane, ekonomski učinci sankcija protiv Rusije, pozicija i uloga Kine u kontekstu rata u Ukrajini i pritisak na postojeći sustav međunarodnih odnosa, jačanje transatlantskih veza i NATO-ovih politika otvorenih vrata, istraživanje i razvoj u funkciji jačanja sustava obrane i sigurnosti. 

Na plenarnoj sjednici proljetnog skupštinskog zasjedanja Ante Bačić skrenuo je pozornost na problem kompleksne zadaće poslijeratnog razminiranja Ukrajine, za što će u listopadu u Zagrebu biti održana i posebna donatorska međunarodna konferencija. Usto je voditelj saborskog izaslanstva pokrenuo inicijativu osnivanja užeg radnog tijela u okviru Političkog odbora PS NATO s djelokrugom koji bi bio posvećen tematici približavanja zemalja aspirantica članstvu u NATO-u, među ostalim, i Republici Hrvatskoj susjedne Bosne i Hercegovine. 

Nakon intervencije i amandmana Ante Bačića na izvješće pod naslovom "Budućnost politike otvorenih vrata NATO-a", u kojemu je izvjestitelj dajući svoj osvrt na rat u Bosni i Hercegovini propustio ukazati na odgovornost za rat i krvavu agresiju počinjenu i u toj republici bivše Jugoslavije, a čime se iznova nanosi povijesna nepravda Hrvatima i Bošnjacima kao konstitutivnim narodima i žrtvama te iste agresije, hrvatsko parlamentarno izaslanstvo održalo je na marginama zasjedanja bilateralni sastanak s parlamentarnom delegacijom BiH (Kemal Ademović, Marina Pendeš, Obren Petrović) u svojstvu pridružene skupštinske države članice i šefom Misije BiH pri NATO-u (Mitar Kujundžić).