Saborsko izaslanstvo sudjelovalo u nastavku rada 147. skupštine Interparlamentarne unije

Luanda - Članovi Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević i Ivan Ćelić sudjelovali su u nastavku rada 147. skupštine Interparlamentarne unije na kojoj je u članstvo IPU-a primljena i 180-ta članica, Bahami.

Za novu predsjednicu IPU-a izabrana je Tulia Ackson, predsjednica parlamenta Tanzanije i trenutna predsjedavajuća Afričke geopolitičke skupine unutar IPU-a. Ona je na izborima koji su se održali 27. listopada dobila ukupno 172 glasa, više od kandidatkinja Malawija, Senegala i Somalije.

S Tuliom Ackson hrvatsko je izaslanstvo održalo bilateralni sastanak uoči samih izbora. Na njemu je Ackson izložila svoje ciljeve, ukoliko bude izabrana za predsjednicu ove najstarije multilateralne organizacije na svijetu, od kojih je posebno istaknula implementaciju dokumenata koji su usvojeni na skupovima IPU-a, za što je i osobno zainteresirana s obzirom da je po profesiji pravnica i odvjetnica.

Izaslanstvo je održalo i bilateralni sastanak s delegacijom Indonezije koju je predvodio zastupnik indonezijskog parlamenta Putu Supadma Rudana. Međuparlamentarna suradnja između dvije zemlje obostrano je ocijenjena izvrsnom, a posebno je istaknut nedavni posjet izaslanstva Odbora za europske poslove Sabora Indoneziji te posjet potpredsjednika indonezijskog parlamenta Syarifuddina Hrvatskoj. Indonezijski su parlamentarci ocijenili da bi Hrvatska za Indoneziju mogla biti glavno čvorište za ulazak indonezijskih roba, usluga i turista u EU. Također su predložili i bratimljenje nekih gradova dvije zemlje, kao npr. Varaždina i Yogyakarte.

Na Skupštini ovoga puta nije usvojena izvanredna tema o stanju na Bliskom istoku zbog podijeljenog broja glasova. Usvojena je završna „Deklaracija iz Luande“ o glavnoj temi Skupštine – „Parlamentarno djelovanje za mir, pravdu i jake institucije“.