Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na sastancima dvaju odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Priština – Voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini  SEECP-a Ivana Posavec Krivec i član Izaslanstva Jure Brkan sudjelovali su 20. i 21. travnja 2024. na sastancima Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost i Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a, a u okviru predsjedanja Sjeverne Makedonije PS SEECP-a (CiO).

Na sastancima glavnih odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a sudjelovali su i predstavnici Ankare, Prištine, Sarajeva, Sofije, Skoplja i Tirane. Sastanci su održani u Skupštini Republike Kosova, koja je bila domaćinom sastanaka glavnih odbora, tijekom predsjedanja Sjeverne Makedonije PS SEECP-a (CiO).

Tema sastanka Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost bila je “Obrazovanje za drugačiji svijet“. Sastanak je otvorila  Vlora Dumoshi, predsjednica Odbora, koja je nakon uvodnog pozdrava stavila na glasanje predloženi dnevni red, koji je jednoglasno usvojen. Nakon toga, obratila se i Arberie Nagavci, ministrica obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija u Vladi Republike Kosova, koja je dala pregled aktualnih politika koje Vlada Republike Kosova provodi s ciljem unaprjeđenja znanosti i obrazovanja te planove za budućnost. Nakon konstruktivne rasprave, u kojoj su sudjelovala sva izaslanstva, usvojeni su Nacrt Izvješća i Rezolucije, sa svim amandmanima.

Na sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju raspravljalo se o temi “Sigurnosni izazovi u zemljama jugoistočne Europe: političke i sigurnosne implikacije koje ugrožavaju mir i stabilnost u regiji”. Sastanak je otvorio  Mefail Bajqinovci, Predsjednik Odbora, koji je nakon uvodnog pozdrava stavio na glasanje predloženi Dnevni red, koji je jednoglasno usvojen. Nazočnima se obratio i Ejup Maqedonci, ministar obrane Republike Kosovo koji je istaknuo kako je u općem interesu zemalja regije pronalaženje mehanizama za europsku integraciju kroz međuparlamentarnu diplomaciju i europsku suradnju. U nastavku je govorio i o utjecaju rata u Ukrajini na Jugoistočnu Europu, pokušajima Rusije da izazove destabilizaciju regije te o napetosti između Srbije i Kosova, kao i o drugim pitanjima povezanim sa sigurnošću i obranom.

Koordinator Strategije SEE 2030 Vijeća za regionalnu suradnju i viši analitičar ekonomskih politika Arslan Umut Ergezer, prilikom predstavljanja sigurnosnog barometra šest zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, govorio je i o problemu korupcije. Nadalje, govoreći o nalazima izvještaja o migraciji građana, zastupnik Umut Ergezer rekao je da je veliki broj građana iz šest zemalja Zapadnog Balkana zainteresiran za migraciju u druge zemlje te zaključio da su migracije i sigurnost, međusobno povezani, pa rat u Ukrajini, odnosno njegov nastavak, stvara još veću nesigurnost među građanima zemalja regije.

Mefail Bajqinovci, predsjednik Odbora, u svom izlaganju istaknuo je da su rastuće sigurnosne prijetnje i napetosti u Prištini, zbog nastojanja Beograda da destabilizira sjeverne općine Kosova i nastojanja etničke skupine Republike Srpske da se odcijepi od Sarajeva, veliki sigurnosni izazovi za cijelu regiju, te da se, prema nekim predviđanjima, očekuje porast etničkih napetosti u regiji, što mogu iskoristiti nacionalistički čelnici za postizanje političke prednosti i sprječavanje integracije u EU i NATO.

Zaključno, Bajqinovci je potvrdio da je bez obzira na vanjske prijetnje Kosovo zainteresirano za dobrosusjedske odnose, međusobno poštovanje i suradnju.

Nakon završetka rasprave nije bilo kvoruma za odlučivanje o prihvaćanju nacrta Izvješća i prijedloga Rezolucije jer je zastupnik iz Republike Sjeverne Makedonije napustio prostoriju te je sastanak Odbora zaključen.