Saborsko izaslanstvo održalo sastanak s izaslanstvom Britanske grupe pri Interparlamentarnoj uniji

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner te zastupnici Domagoj Hajduković, Marko Pavić i Stephen Nikola Bartulica, kao predstavnici saborskih Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske poslove te Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji održali su ponedjeljak video sastanak s izaslanstvom Britanske grupe pri Interparlamentarnoj uniji (BGIPU).

Na sastanku se razgovaralo o širokom spektru tema - bilateralnim odnosima Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Hrvatske nakon Brexita, situaciji u regiji jugoistočne Europe te predviđanjima situacije u Europi i svijetu nakon pandemije koronavirusa.

Britanski zastupnici, čije je izaslanstvo predvodio Ian Liddell-Grainger, potpredsjednik Britanske grupe pri IPU-u, zanimali su se za hrvatska iskustva u borbi s pandemijom koronavirusa te posebno za hrvatsko viđenje situacije u regiji jugoistočne Europe i odnosima sa susjednim zemljama.

Hrvatski su zastupnici iznijeli hrvatske pozicije u odnosima sa susjednim državama te posebno naglasili da Hrvatska podržava daljnju integraciju zemalja jugoistočne Europe u EU, uz ispunjenje svih uvjeta za pristupanje te usvajanje vrijednosti na kojima se temelji Unija.

Bilateralni su odnosi obostrano ocijenjeni kao vrlo dobri te je izražena želja za nastavkom njihove izgradnje, posebice na području gospodarstva. U razgovoru su identificirana i područja na kojima postoje vrlo široke mogućnosti razvoja takve suradnje.