Saborsko izaslanstvo nastavlja službeni posjet Republici San Marino

San Marino – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino akademik Željko Reiner te članice Skupine prijateljstva Ljubica Maksimčuk i Katica Glamuzina u nastavku posjeta Republici San Marino održali su sastanak s ministrom vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Lucom Beccarijem.

Sugovornici su pohvalili odlične i prijateljske odnose dviju država koji se očituju i u hrvatskoj potpori zaključenju Sporazuma o pridruživanju između Europske unije te Monaka, Andore i San Marina. Potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je riječ o sporazumu najsličnijem Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru koji pokazuje izvrsne rezultate u posljednjih 27 godina. –San Marino, Andora i Monako već su dobro integrirani u unutarnje tržište i vrlo blisko surađuju s EU-om, što bi se sklapanjem Sporazuma dodatno intenziviralo i produbilo, rekao je Reiner, a ministar Beccari je zahvalio na pruženoj podršci.

U nastavku su dužnosnici razgovarali o gospodarskoj suradnji dviju država koja je, kako su se složili, prilično skromna, no s brojnim potencijalima za jačanje. –Obje zemlje su turističke destinacije i u tom pogledu kroz razne projekte možemo postići suradnju razmjenom iskustava i praksi s ciljem postizanja održivog turizma, rekao je Beccari. Dodao je kako će se iduće godine obilježiti 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država što bi, po njegovim riječima, moglo poslužiti kako izvrsna prilika za jačanje suradnje u području obrazovanja, zdravstva, turizma i kulture.

Potpredsjednik Sabora Reiner je pohvalio suradnju Hrvatske i San Marina u kulturi, posebno u međunarodnim organizacijama poput UNESCO-a i Vijeća Europe, te predložio mogućnost razmjene kulturnih programa, posebno izložbi, o čemu je ministar Beccari razgovarao s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek prilikom boravka u Zagrebu u travnju ove godine. – Bili bismo vrlo zadovoljni potpisivanjem memoranduma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i San Marina, koji bi mogao pružiti izvrstan okvir za daljnju suradnju, kazao je Reiner.

Saborsko izaslanstvo susrelo se s nizom ministara u vladi San Marina – ministrom obrazovanja i kulture, sveučilišta i znanstvenog istraživanja, politike za mlade Andreom Belluzzijem, ministrom zdravstva i socijalne sigurnosti, socijalne skrbi, političkih poslova, jednakih mogućnosti i tehnoloških inovacija Robertom Caivattom, ministrom industrije, obrta i trgovine, tehnološkog istraživanja i pojednostavljenja propisa Fabiom Righijem, ministrom rada, gospodarskog planiranja, sporta, informiranja i odnosa s autonomnim javnim komunalnim poduzećima Teodorom Lonferninijem i ministrom turizma, pošte, suradnje i Expoa Federicom Pedinijem Amatijem.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora zahvalio je na toplom i prijateljskom prijemu velikog dijela vlade San Marina te naglasio kako će intenzivnija razmjena posjeta najviših dužnosnika zasigurno doprinijeti boljoj i snažnijoj sveukupnoj suradnji dviju država. Ministre je posebno zanimala uspješnost ovogodišnje turističke sezone Hrvatske. U tom kontekstu potpredsjednik Reiner je rekao da su rezultati turističke sezone i posezone ove godine vrlo dobri te kako su brojevi iznad očekivanja kako u pogledu dolazaka turista tako i u pogledu broja noćenja. 

–Hrvatska Vlada pokrenula je projekt "Safe stay in Croatia" kako bi osigurala najviše epidemiološke standarde za naše goste, a vrlo smo ponosni na uspjeh tog projekta, kao i na već postojeći informacijski sustav za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, rekao je Reiner te pohvalio i turističku sezonu San Marina koja također bilježi dobre rezultate ove godine.