Saborski odbori za vanjsku i unutarnju politiku raspravljali o iračkoj krizi

Zagreb - Na zajedničkoj sjednici, zatvorenoj za javnost, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbor za vanjsku politiku proveli su raspravu o Izvješću o iračkoj krizi koje je podnio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Sjednici su, uz članove odbora, prisustvovali i predsjednik i potpredsjednici Hrvatskog sabora, predsjednici pojedinih klubova zastupnika te zainteresirani zastupnici. 

U odvojenom izjašnjavanju, članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost poduprli su (6 glasova «za» i 3 «suzdržana») stajalište Vlade o iračkoj krizi, od 13. veljače ove godine. 

Stajališta Vlade nisu dobila podršku Odbora za vanjsku politiku (za potporu je bilo pet pripadnika stranaka koalicije, zastupnici HDZ-a, HSP-a, DC-a i HB-a bili su suzdržani, a dva člana HSLS-a glasovala su protiv).

Vlada Republike Hrvatske i dalje treba pratiti sva zbivanja u vezi s iračkom krizom i o tome stalno obavještavati odbore za vanjsku i za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Odbori će prosuditi jesu li nastupili razlozi zbog kojih bi bilo nužno provesti raspravu na plenarnoj sjednici i to predložiti predsjedniku Hrvatskoga sabora, zaključeno je. 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću