Sabor izmijenio državni proračun, najveći dio rashoda odlazi za zdravstvo

Zagreb - S jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor u petak je izmijenio državni proračun za ovu godinu, ukupni prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna.

Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.

Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasovao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.

Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i 'mostovci' Miro Bulj Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub Zeleno-lijevog bloka, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP) i  Katarina Peović (Radnička fronta).

Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu. Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.

 Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

 Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Autor: Hina