Sabljar-Dračevac: Važno je što češće podsjećati da od šećerne bolesti može oboljeti svatko

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar-Dračevac uputila je pismo Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga u povodu obilježavanja Svjetskoga dana šećerne bolesti koja se prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation) obilježava 14. studenoga, a s ciljem podizanja globalne svijesti o dijabetesu te ukazivanja na mogućnosti njegove prevencije i liječenja. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je: „Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću - ako ne sada, kada?“

Sabljar – Dračevac poručuje da je s obzirom na pandemijske razmjere šećerne bolesti te činjenicu da više od 40 posto bolesnika još ni ne zna da ima bolest, važno što češće podizati svijest naših sugrađanki i sugrađana da od šećerne bolesti može oboljeti svatko. Posebno naglašava da se prevencijom, ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem povećava kvaliteta života bolesnika, produžuje život  oboljelih i smanjuje nastajanje komplikacija šećerne bolesti na čije se liječenje troši 88 posto svih sredstava za liječenje dijabetesa, koja iznose 19,8 posto od ukupnog iznosa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje godišnje. 

Podsjeća da je  Republici Hrvatskoj u 2020. bilo registrirano 310.212 osoba sa šećernom bolesti, a prijašnja istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 500.000. Dodaje da je šećerna bolest bio treći vodeći uzrok smrti s udjelom od 7.8 posto u 2019. te da je dijabetes vodeći uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Upozorava kako komplikacije umanjuju kvalitetu života oboljelih, a istodobno liječenje komplikacija čini spomenuti najveći udio u troškovima liječenja dijabetesa.

- Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku je stoga danas, sa svoje 37. sjednice uputio Predsjedniku Hrvatskoga sabora, a na inicijativu Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, Prijedlog odluke o proglašenju Hrvatskog  dana šećerne bolesti, 14. svibnja, kako bi se, uz Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava u cijelom svijetu,  dala dodatna važnost ovoj temi dva puta godišnje obilježavanjem i Hrvatskog dana šećerne bolesti, poručila je Sabljar-Dračevac te naglasila kako je to jedan od doprinosa utjecaju na unaprjeđenje zdravlja, sprječavanje, rano otkrivanje i liječenje šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanje kvalitete i dužine života svih, pogotovo mlađih naraštaja.