Sabljar-Dračevac sudjelovala na videokonferenciji o rezultatima istraživanja o dostupnosti zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u četvrtak na videokonferenciji u organizaciji udruge Roda – Roditelji u akciji i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, na  kojoj su prvi put predstavljeni rezultati istraživanja „Dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19”.

Istraživanje je provela udruga Roda u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Na konferenciji su sudjelovali državni tajnik Ministarstva zdravstva  Željko Plazonić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, članica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena i djevojčica Ivana Radačić, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović te brojni zdravstveni radnici kao predstavnici niza institucija i udruga.

Tijekom konferencije predstavljeni su podaci istraživanja provedenog u srpnju 2020. godine, na uzorku od oko 1500 žena koje su zatražile skrb u području zdravstvene zaštite  i žena tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Istraživanje se odnosi na razdoblje potpune izolacije, koje je trajalo od 19. ožujka do 22. svibnja 2020. godine te na razdoblje neposredno nakon toga.

Rezultati istraživanja ukazali su na strukturne probleme zdravstvenog sustava koji je u periodu pandemije uzrokovane virusom  COVID-19 zdravstvenu skrb učinio manje dostupnom i manje usklađenom s potrebama pacijenata.

Istraživanje je pokazalo kako je trudnička skrb u tom razdoblju bila smanjena, pregledi su bili rjeđi i mnoge trudnice su upućivane da iste obave u drugim zdravstvenim ustanovama. Također, jedan dio trudnica preskočio je preporučene preglede i pretrage, a dostupnost tečajeva pripreme za porod i dojenje bila je znatno smanjena.

Negativan utjecaj, prema rezultatima istraživanja, uočljiv je i u području humane reprodukcije što će, kako je naglašeno, imati dalekosežne posljedice. Predviđa se da će broj rođene djece iz medicinski potpomognute oplodnje biti znatno manji zbog obustave postupaka u centrima za humanu reprodukciju.