Sabljar-Dračevac: Kadrovi su ključ održavanja kvalitete zdravstvene skrbi

Zagreb –  Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjeluje na 123. kongresu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske koji se ove godine zbog pandemije koronavirusa prvi put održava elektroničkim putem.

Po aktualnosti tema, nizu zdravstvenih dužnosnika i ekspertnih sudionika te međunarodnom karakteru ovaj kongres zasigurno predstavlja jedan od važnijih zdravstvenih skupova u 2020. godini koji okuplja gotovo sve ključne aktere u hrvatskom zdravstvenom sustavu i šire. Teme su tako fokusirane na funkcioniranje i poslovanje zdravstvenih ustanova, provedbu zakonske regulative u zdravstvu te na specifičnosti hrvatskog zdravstvenog sustava i nekih zemalja u okruženju, s obzirom na okolnosti uzrokovane koronavirusom. Kongres je definiran kao platforma za razmjenu informacija, iskustava i ideja te je prigoda za razgovor o aktualnostima zdravstvenog sustava i prijedlozima za rješavanje otvorenih pitanja.

U svom govoru predsjednica Odbora Sabljar-Dračevac istaknula je svakodnevni rast broja zaraženih  Covidom-19. – U ovom trenutku kompletna pažnja mora biti usmjerena na sprječavanje širenja infekcije u  zdravstveni sustav, kako bi sustav mogao dati adekvatan odgovor u slučaju potrebe zbrinjavanja velikog broja pacijenata za liječenjem od Covida. Uz sve probleme, koje imamo u hrvatskom zdravstvu, pandemija je u ovom trenutku  naš najveći problem koji usto produbljuje već postojeće probleme zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kazala je Sabljar-Dračevac i dodala kako su dosadašnji redovni problemi bili vezani uz  kadrove, financiranje, potrebu jačanja primarne zdravstvene zaštite i uspostavu sustava kvalitete.

– Sve više nam nedostaju zdravstveni kadrovi. Potrebno je očuvati  kadrovske vrijednosti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, a kadrovske vrijednosti ključ su održavanja trenutne kvalitete zdravstvene skrbi za naše pacijente. Kako bismo zaustavili gubitak liječnika potrebno je uključivanje predstavnika liječnika u proces kolektivnog pregovaranja. Županije moraju imati aktivnu ulogu u definiranju paketa usluga za liječnike u svojoj županiji, kao što su stambeno pitanje, knjige za djecu, prehrana u školi, subvencije, zapošljavanje supružnika, te trebaju osigurati postupno obnavljanje medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama, kazala je Sabljar-Dračevac i nastavila kako je nužno dodatno ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu, budući da je to ispravan način kako racionalizirati troškove zdravstvenog sustava.

– Potrebni su nam preventivni programi za sve ozbiljne javnozdravstvene probleme, a također od iznimne je važnosti uspostaviti sustav mjerenja kvalitete zdravstvenih ishoda kao kriterija izvrsnosti, ali i uspješnosti u upravljanju zdravstvenom ustanovom. Ipak najveći problem hrvatskog zdravstva je financiranje zdravstva, a znamo da zdravlje i ljudski život nemaju cijenu. Stoga, možemo li očekivati postavljanje zdravstvene zaštite na isključivo ekonomske parametre? Bez adekvatne financijske pratnje nemoguće je restrukturirati hrvatsko zdravstvo. Dug zdravstva je 11 milijardi kuna  i znamo da se moraju vratiti dugovi, a tek tada možemo krenuti u ozbiljno restrukturiranje. Potrebno je osigurati fiskalnu odgovornost svih aktera zdravstvenog sustava kao i  Ministarstva financija, zaključila je zastupnica Renata Sabljar-Dračevac svoje izlaganje na e-Kongresu poslodavaca u zdravstvu koji se održava od 19. do 23. listopada.