Romana Jerković sudjelovala na konferenciji "Sigurnosna politika OESS-a sa ženskog stajališta"

Beč - U organizaciji predsjednice Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju Cristine Muttonen i predsjednice parlamenta Republike Austrije Doris Bures u Beču se održava parlamentarna konferencija na temu „Sigurnosna politika OESS-a  sa ženskog stajališta“.

Središnja tema zasjedanja je sigurnosna politika u području  OESS-a iz perspektive žena koje sudjeluju u procesima odlučivanja i stručnjakinja za sigurnosna pitanja. Panel rasprave su podijeljene u 3 teme: 1. „Izazovi i budućnost nove pan-Europske sigurnosne arhitekture“, 2. „Snaga i slabosti trenutnih OESS-ovih misija“, i 3. „Uloga žena u borbi protiv terorizma i ekstremizma“.

Zastupnica prof.dr.sc. Romana Jerković u prvoj panel raspravi govorila je o globalnim, vrlo kompleksnim izazovima koje dijele svi bez obzira u kojem dijelu svijeta žive. -Prijetnje i nesigurnosti s kojima se suočavamo proizlaze iz terorizma, ekstremizma, nejednakosti, nezaposlenosti, migracija, a današnji izazovi zahtijevaju sveobuhvatan pristup i rješenja koja imaju političku, ekonomsku i sigurnosnu dimenziju. Sve aktivnosti koje poduzimamo i sve politike koje donosimo trebale bi imati integriranu i tzv. žensku perspektivu. Drugim riječima, treba voditi računa o sudjelovanju žena u donošenju odluka i mirovnim procesima, preko sveobuhvatne zaštite žena do provedbe obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti u izgradnji i očuvanju mira, kazala je Jerković.

Zastupnica Jerković istaknula je važnost Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 temeljem koje je u Hrvatskoj izrađen i usvojen Nacionalni akcijski plan provedbe rezolucije UN-1325. Također, iznijela je i  statističke podatke o participaciji žena u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH te UN i NATO misijama.

Autor: Klub zastupnika SDP-a