Romana Jerković primila veleposlanika Azejbardžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb – Predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju Romana Jerković primila je veleposlanika Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj Fakhraddina Gurbanova.  
   
Sugovornici su potvrdili vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju zemalja s mogućnošću daljnjeg napretka, posebice na gospodarskom području.

Veleposlanik Gurbanov izvijestio je predsjednicu Odbora o prošlotjednim predsjedničkim izborima u Azerbajdžanu te povijesti i trenutačnom stanju sukoba Azerbajdžana i Armenije oko Gorskog Karabaha. Romana Jerković iskazala je suosjećanje zbog žrtava u sukobima i izrazila nadu da će do rješenja doći mirnim putem. Naglasila je kako Hrvatska poštuje teritorijalni integritet i suverenost Azerbajdžana.

U nastavku sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj i potencijalnoj suradnji dviju zemalja u energetskom sektoru, posebice u opskrbi plinom. Oboje dužnosnika izrazilo je želju za boljom suradnjom na kulturnom planu i u turizmu. Veleposlanik Gurbanov zatražio je potporu Hrvatske za kandidaturu Bakua, koji se uz Osaku i ruski grad Jekaterinburg, natječe za domaćinstvo EXPO-a 2025. godine.

Autor: Odbor za međuparlamentarnu suradnju