Renata Sabljar-Dračevac uputila poruku u povodu Hrvatskog dana šećerne bolesti

Zagreb - U povodu obilježavanja 14. svibnja - Hrvatskog dana šećerne bolesti, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je najiskreniju podršku svim osobama koje se bore sa šećernom bolešću, kao i zahvalu svim stručnjacima koji sudjeluju u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću i skrbe o njima. Ujedno je odala priznanje i čestitku svim udrugama koje okupljaju bolesnike s dijabetesom, pogotovo Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga i njihovoj predsjednici Zrinki Mach.

Predsjednica Odbora Sabljar Dračevac podsjeća da je Hrvatski sabor  9. ožujka 2022. donio Odluku o proglašenju 14. svibnja Hrvatskim danom šećerne bolesti koja je donesena na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s ciljem jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj.

Sabljar-Dračevac nadalje ističe: "Proglašenjem 14. svibnja Hrvatskim danom šećerne bolesti upozoravat će se svake godine na veliki javnozdravstveni problem šećerne bolesti u našoj zemlji, koji se može smanjiti prevencijom, edukacijom i podizanjem svijesti građana, zdravstvenih djelatnika i cijelog društva. S obzirom na pandemijske razmjere šećerne bolesti te činjenicu da više od 40 posto bolesnika još ni ne zna da ima bolest, važno je što češće podizati svijest naših sugrađanki i sugrađana da od šećerne bolesti može oboljeti svatko. Prevencijom, ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem povećavamo kvalitetu života bolesnika, smanjujemo nastajanje komplikacija šećerne te produžujemo život oboljelih. 

U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire 6.7 milijuna ljudi, odnosno 1 osoba svakih 5 sekundi, a gotovo polovica je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 posto slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. Budući da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike su važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

U Republici Hrvatskoj u 2021. prema CroDiab Registru, registrirano je 323.351 osoba s dijabetesom (10.21 posto osoba dobi 20+), a uz još 40 posto nedijagnosticiranih, ukupni broj oboljelih se procjenjuje na preko 500 tisuća te su u 2021. evidentirane 45.532 osobe s novootkrivenom šećernom bolešću. Dijabetes je vodeći uzrok smrti te iznosi 8.2 posto od ukupno umrlih osoba, a u 2020. nalazio se na 3. mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti.

Stoga je Hrvatski dan šećerne bolesti posvećen svim oboljelima, njihovim obiteljima te zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima, koji su direktno i indirektno uključeni u proces liječenja ove kronične bolesti, ali i svima onima koji promjenom svojih stilova života mogu utjecati na to da šećernu bolest izbjegnu ili je barem odgode neko vrijeme, a u slučaju da se je ipak razvila, na vrijeme otkriju", zaključila je Sabljar-Dračevac.