Renata Sabljar-Dračevac razgovarala s danskim veleposlanikom Oleom Frijs-Madsenom o pripremama za predstojeći Forum o debljini

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac održala je u srijedu sastanak s veleposlanikom Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Oleom Frijs-Madsenom kako bi razmijenili iskustva i dogovorili se o predstojećim aktivnostima u povodu već najavljenog Foruma o debljini.

Forum će se održati 16. studenoga 2022. u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Danske i Hrvatskog društva za debljinu, a očekuje se i doprinos saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Sastanku je nazočila i članica Odbora Andreja Marić.

Sastanak je nastavak višegodišnje suradnje Odbora s veleposlanstvom Kraljevine Danske u području zdravstva, na čiju inicijativu su već 2012. pokrenute brojne edukativne aktivnosti o procesima prevencije pretilosti i dugotrajnih nezaraznih bolesti. Na sastanku su razmotrene mogućnosti i uloga Odbora na predstojećem Forumu, ali općenito i na području javnozdravstvenih politika u borbi protiv pretilosti.

– Pretilost i dijabetes pandemija su današnjice, a hrvatske statistike ne izgledaju najbolje, istaknuo je danski veleposlanik Frijs-Madsen koji pretilost smatra ozbiljnom bolešću. Naime, Hrvati su, uz stanovnike Malte, najdeblji u Europi, s udjelom od 65 posto odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom i udjelom djece i mladih od 35 posto. 
Predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac izrazila je svoju spremnost preuzeti aktivnu ulogu u predstojećem forumu, ali i izrazila vjeru u doprinos svih članova Odbora, koji su i do sada podržavali i sudjelovali u aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje zdravlja i suzbijanje nezaraznih kroničnih bolesti.

- Nesporno je da je pretilost veliki zdravstveni problem, o čemu govore i neslavne statistike, stoga će iskustva  i preporuke danskih stručnjaka na ovom području biti svakako dobrodošle, kazala je Sabljar-Dračevac, te najavila još aktivniju ulogu Odbora na ovom području.