Reiner sudjelovao na obilježavanju 25. obljetnice osamostaljenja Republike Slovenije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Državnoga zbora Republike Slovenije Milan Brglez otvorili su danas u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu izložbu ''Milijon 289 tisoč 369 za samostojno Slovenijo'' koja je upriličena u povodu 25. obljetnice osamostaljenja Republike Slovenije.

Istaknuvši kako je demokracija bila glavni i najjači adut koji je Sloveniji i Hrvatskoj u konačnici donio dugo priželjkivanu samostalnost i neovisnost, akademik Reiner tom je prigodom podsjetio kako su obje države proglasile neovisnost 25. lipnja 1991. godine.
 
„Više od dva desetljeća Slovenija i Hrvatska grade odnose kao dvije suverene i samostalne države, na uzajamnom poštovanju i razumijevanju. Takav je odnos uspostavljen još prije međunarodnoga priznanja obiju država, a održava se i danas usprkos svim razlikama u političkim mišljenjima pa i sporovima koji postoje, ali se i rješavaju mirnim putem između dviju država. Naše dvije zemlje povezuju zajedničke vrijednosti iz vremena borbe za osamostaljenje i to nikada ne smijemo zaboraviti. Veže nas i mnogo više od toga: od suradnje u gospodarstvu, kulturi, turizmu sve do osobnih, poslovnih i prijateljskih veza. Povezuje nas mnogo više toga nego što nas razdvaja. I neka tako ostane i ubuduće“, kazao je među ostalim u svom govoru predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Autor: Ured predsjednika Sabora