Reiner se susreo s predsjednikom Republike Turske Erdoganom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner susreo se jučer s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u palači Dverce u Zagrebu.

Na sastanku su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Turske te je izražena nada kako će posjet predsjednika Erdogana dodatno doprinijeti poboljšanju bilateralne suradnje i na području gospodarstva i na području poljoprivrede, zdravstva, kulture, znanosti i obrazovanja.

Akademik Reiner i predsjednik Erdogan složili su se kako obje zemlje, kao saveznice u NATO-u, dijele snažan zajednički interes za trajnom stabilizacijom te europskom i euroatlantskom integracijom zemalja jugoistočne i istočne Europe. Predsjednik Hrvatskoga sabora naglasio je da Hrvatska daje potporu turskomu članstvu u EU-u te da je spremna prenositi vlastita iskustva iz pristupnoga procesa.

Na sastanku je bilo riječi i o upravljanju migracijskom krizom te njezinu utjecaju na Tursku, i na Europu. Aktualna situacija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema razgovora. Predsjednik Reiner istaknuo je kako Hrvatska i Turska mogu znatno utjecati na daljnju stabilizaciju i napredak Bosne i Hercegovine, te je ukazao na ključan interes Hrvatske za postizanje što boljeg položaja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini kao jednog od triju jednakopravnih naroda.

Autor: Ured predsjednika Sabora