Reiner se sastao s ministrom vanjskih poslova Bugarske Danielom Mitovom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u utorak, 3. svibnja 2016. godine u Hrvatskome saboru sastao se s Danielom Mitovim, ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske. 

Znatan broj posjeta na visokoj razini između Bugarske i Hrvatske potvrđuje dobre  prijateljske bilateralne odnose. Slični vanjskopolitički ciljevi poput stabilizacije i poticanja euroatlanske integracije u Jugoistočnoj Europi te zajednički prioriteti i razmišljanja u vezi s Europskom unijom i NATO-om pridonose bliskosti odnosa dviju zemalja. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako Bugarska i Hrvatska imaju velik potencijal za daljnje unaprjeđenje bilateralne gospodarske suradnje, unatoč našim trenutačno skromnim bilateralnim odnosima na tom području. 

Potencijal za jačom suradnjom hrvatskih i bugarskih gospodarstvenika postoji posebno u području turizma, prehrambene industrije i poljoprivrede, prometne infrastrukture te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Bliska suradnja Hrvatske i Bugarske potrebna je i u području energetike, posebice na umrežavanju plinske infrastrukture na području Jugoistočne Europe te u podupiranju izgradnje Europske energetske unije i osiguranju poveznice između sjevera i juga Europe. Istaknuli su mogućnosti za suradnju u prenošenju bugarskoga iskustva u iznimno uspješnome korištenju europskih fondova. 

Predsjednik Reiner istaknuo je da je Hrvatska uz druge članice Europske unije pomogla Bugarskoj za vrijeme velikoga priljeva izbjeglica iz Sirije 2013. donacijom od 30 tisuća eura i humanitarnom pomoći iz strateških robnih zaliha.

Autor: Ured predsjednika Sabora