Reiner primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje Park Won-suha

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas u nastupni posjet u Hrvatskome saboru Park Won-suha, veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanik Republike Koreje složili su se u tome da su dosadašnji bilateralni odnosi Hrvatske i Koreje iznimno dobri, iako je riječ o jako udaljenim zemljama. Bilateralni odnosi posebno su razvijeni na području obrazovanja, kulture, gospodarstva, parlamentarnih odnosa, trgovine i turizma.

Tema sastanka bila je ulaganja korejskih investitora u Hrvatskoj. Akademik Reiner posebice se osvrnuo na primjer u kojemu je korejska tvrtka financirala kupnju kranova na terminalu Brajdica u Luci Rijeka, a uskoro se očekuje izgradnja drugoga kontejnerskog terminala Zagrebačka obala, pa je izražena nada da će i korejske kompanije sudjelovati u tom natječaju. Također, istaknuo je mogućnost ulaganja u Luku Rijeka koja svojim položajem prirodno može biti ulazna točka na europsko tržište za korejske proizvode.

Zaključio je da su južnokorejski investitori više nego dobrodošli kao strateški partneri u razvoju ostalih prometnih i infrastrukturnih projekata, kao što su luke te zračne luke, ali i na području energetike, gospodarskoga razvitka te posebno turizma kojemu će doprinijeti planirano otvorenje izravne zračne linije između Zagreba i Seula.

Sugovornici su se složili u tome da je primjetan rast interesa hrvatskih tvrtki za izvoz na korejsko tržište ali i da su brojni korejski poslovni ljudi iskazali svoj interes za hrvatsko tržište. Stoga su utvrdili da su jasne naznake da će gospodarska suradnja dviju zemalja u budućnosti sigurno znatno rasti.

Autor: Ured predsjednika Sabora