Reiner primio predsjednika Republike Albanije Bujara Nishania

Zagreb - Danas su se u Hrvatskome saboru susreli predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Republike Albanije  Bujar Nishani.
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Albanije na sastanku su zaključili da su odnosi dviju država više nego dobri, ali i da se odlična bilateralna suradnja u pogledu gospodarske, prometne i energetske povezanosti te turizma, poljoprivrede i obrane može još poboljšati. Hrvatska je zainteresirana za širenje gospodarske suradnje s Albanijom u brojnim ključnim sektorima kao što su Jadransko-jonski plinovod, Jadransko-jonska autocesta te brojni drugi. Postoji i interes za širenje suradnje na području zaštite okoliša i održivoga razvoja.
 
Zaključili su da je četvrta sjednica Mješovite hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju koja se održala  4. i 5. svibnja 2015. u Tirani jedan od čimbenika koji može pridonijeti daljnjem napredovanju trgovine i gospodarske suradnje.
 
Također, osvrnuli su se na nedavnu konferenciju Jadransko-jonske inicijative u Splitu koja je bila dobra prilika za razmjenu mišljenja o utjecaju migracijske krize te odnosa Europe prema rješavanju te situacije, njezina doprinosa miru, stabilnosti i prosperitetu, posebice na ovome dijelu. 
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da Republika Hrvatska podržava Albaniju na njezinu putu k Europskoj uniji, te stoji na raspolaganju da podijeli svoje iskustvo u pregovorima i da svu političku i tehničku potporu s obzirom na Sporazum o europskom partnerstvu između Hrvatske i Albanije koji je potpisan 21. ožujka 2014. godine. 
 
Albanija je pokazala stabilan napredak i velik napor u rješavanju prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora. Akademik Reiner je istaknuo da je članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u euroatlantskim institucijama  najbolje jamstvo dugoročne stabilnosti i sigurnosti u ovome dijelu Europe.

Autor: Ured predsjednika Sabora