Reiner nazočio na slavlju biskupskoga ređenja mons. Zdenka Križića

Gospić - U gospićkoj katedrali, biskupijskom središtu Gospićko-senjske biskupije, kardinal Josip Bozanić i trideset nadbiskupa i biskupa svečano su u srijedu zaredili Zdenka Križića za biskupa te biskupije.

Tijekom ređenja kardinal Bozanić u molitvi je poželio da „prezbiter Zdenko dostojno vrši dužnost biskupske službe, da upravlja povjerenim mu pukom riječju i primjerom“.
Nakon što je  pročitan apostolski nalog za tu odgovornu službu na hrvatskom i na latinskom jeziku, Bozanić je u propovjedi rekao da danas u apostolskom nasljedstvu biskupska služba u toj  dijecezi prelazi od mons. Bogovića na mons. Križića i time će ostati zauvijek označen put i predaja ove biskupijske Crkve.

"I ova biskupijska Crkva gospićko-senjska nije ni Milina ni Zdenkova, nije ni naša, ona je prije svega Gospodinova. Mjera novosti biskupske službe uvijek je i samo u vjernosti Kristu i njegovoj radosnoj vijesti te apostolskoj predaji. Gospićko-senjska biskupija, koja je odlukom pape Ivana Pavla II. uspostavljena na početku trećega tisućljeća, na prostranom području Like, Ogulina, Korduna i Primorja, baštini tradiciju i u njoj se nastavlja povijesni kontinuitet crkvenosti nekadašnjih biskupija: drevne Senjske i slavne Krbavske ili Modruške, rekao je Bozanić.

Kardinal Bozanić pozvao je Zdenka Križića da se ugleda  "na svete pastire Crkve u hrvatskom narodu, među kojima posebno svijetli lik blaženog Alojzija Stepinca." Bozanić je citirao Stepinca koji je  8. prosinca 1937. godine, prigodom preuzimanja uprave Zagrebačke nadbiskupije među ostalim rekao  da što više budu rasle nevolje, to više će rasti njegovo  pouzdanje, "da ću uz pomoć Božju proći sretno sa svojim stadom kroz sve bure i oluje koje nas čekaju".

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup  Želimir Puljić poželio je biskupu Križiću srdačnu dobrodošlicu u zbor HBK te da njegova pastirska služba bude blagoslovljena.

Dosadašnjem biskupu Mili Bogoviću, koji je biskupiju vodio 16 godina, otkad je osnovana, zahvalio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić te rekao kako je važnost toga rada i duhovna i organizacijska, s brigom za svećenike i vjernički puk.

Najveća je ostavština Mile Bogovića utemeljenje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, rekao je Šporčić, a sam Bogović nazvao je to mukom i velikom radošću kao kad majka svoje dijete u život postavlja na noge. Preporučio se novom biskupu na daljnju suradnju te rekao da je od danas biskup Križić i njegov biskup i pastir.
U  nastupnome govoru biskup Križić rekao je kako mu prijedlog da postane biskupom nije bio mio, da je u 64-oj godini života očekivao smiraj, ali da je prihvatio novi poziv kao volju Božju te je govoreći o svojoj vjeri u Boga rekao „samo prihvaćanje volje Božje daje nam istinski mir“.

Uz vjerničko mnoštvo biskupskom ređenju prisustvovala je i rodbina biskupa Križića i mnogi uglednici iz javnoga i političkoga života, uključujući predsjednika Sabora Željka Reinera.

Autor: Ured predsjednika Sabora