Reiner na okruglome stolu "Suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima - Iskustva Hrvatske i Njemačke"

Zagreb - Danas je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio na okruglome stolu  "Suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima - Iskustva Hrvatske i Njemačke" u Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Posebna gošća okrugloga stola bila je Vera Lengsfeld, bivša zastupnica u njemačkome Bundestagu (1990. - 2005.) i politička zatvorenica te aktivistica za građanska prava u bivšem DDR-u, koja je održala i predavanje. Osim brojnih govornika obratio se i akademik Reiner, koji je u svom govoru rekao:

- Drugi svjetski rat Hrvatsku i Njemačku spletom povijesnih okolnosti učinio je poprištem dvaju najgorih totalitarnih režima koje je čovječanstvo ikada izmislilo - onoga nacionalsocijalističkog i onoga komunističkog.

Suđenje članovima bivše jugoslavenske tajne službe UDBE Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj pokrenulo je važan i pozitivan proces suočavanja s vlastitom prošlošću u nas, u Hrvatskoj do kojeg prije nije došlo, posebno zbog nedostatka političke volje bivših komunističkih struktura i kriptokomunista koji se jednostavno nisu željeli suočiti sa svojom mračnom prošlošću od koje se nisu distancirali, kao što su to učinili bivši komunisti u mnogo zemalja koje su nekoć bile pod komunističkom vlašću, a imali su znatan politički i ini utjecaj.

Nakon panel-diskusije uslijedila je projekcija filma "Nije završeno" originalna naziva "Es ist nicht vorbei".

Autor: Ured predsjednika Sabora