Radna skupina "Zastupnici u borbi protiv raka": Potreban nacionalni konsenzus u borbi protiv raka

Zagreb - U Hrvatskome saboru u četvrtak je održan radni sastanak skupine „Zastupnici za borbu protiv raka" (ZBPR)  pod naslovom „Gledišta liječničke struke na politiku u borbi protiv raka".

Na radnom sastanku su, uz zastupnike, sudjelovali i gosti:  Stjepko Pleština, predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, Antonio Juretić, specijalist iz radioterapije i onkologije, pročelnik Zavoda za radijacijsku onkologiju Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb te Slaven Čiček, onkološki kirurg, voditelj  Odjela za onkološku kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Sestara milosrdnica.

Izreka sastanka bio je citat Schopenhauera: „Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa." Gosti su tijekom sastanka predstavili svoja stajališta o problemima na koje nailaze prilikom liječenja pacijenata te informirali zastupnike o mogućnostima poboljšanja borbe protiv raka kroz ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, nabavi nove opreme za zračenje, poboljšanje dostupnosti inovativnim lijekovima te razvoju centara izvrsnosti. - Donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka je ključno. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ga nema. Ne na deklarativnoj, već na izvedbenoj razini. Mora se znati gdje bolesnik ide, što će tamo dobiti i u kojem roku, istaknuo je Stjepko Pleština.

Kako je rak vodeći javnozdravstveni problem u svijetu i kao takav predstavlja i složen društveni problem za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku, prisutni su izrazili zadovoljstvo i podršku inicijativi „Zastupnici u borbi protiv raka". Istaknuli su kako inicijativu smatraju prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti. Kao  osobito važno naglašena je činjenica kako je ista pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka te se očekuje da će to  biti dodatno osiguranje da Nacionalni plan zaživi u svim segmentima i donese značajan napredak u sveobuhvatnoj onkološkoj skrbi u Hrvatskoj, te promijeni negativne trendove u pojavnosti malignih bolesti i smrtnosti od raka.

- Borba protiv raka mora biti prioritet rada svih saborskih zastupnika, bez obzira na stranačke boje. Zajedno sa strukom i udrugama pacijenata moramo raditi na promjeni paradigme o zloćudnim bolestima poboljšanju prevencije i odziva na preventivne preglede, te poboljšanju dijagnostike i terapije za svakog oboljelog, istaknuo je Varga. 

Inicijativa „Zastupnici u borbi protiv raka“ služi kao platforma za detaljnu raspravu o različitim aspektima borbe protiv raka, kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična i palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije, a temeljni dokument za rad ZBPR-a je Rezolucija Hrvatskog sabora o zloćudnim tumorima (NN 121/2009) i nacrt Nacionalnog plana protiv raka.

Zastupnička skupina kontinuirano će raditi s Vladom i resornim ministarstvima, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode, strukovnim komorama, Uredom pučke pravobraniteljice te lokalnim i regionalnim vlastima kao i udrugama pacijenata, liječnika i medicinskih sestara te proizvođačima farmaceutske i medicinske opreme. 

Sljedeći radni sastanak održat će se u srpnju 2019. godine s temom: „Nacionalni plan protiv raka" u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom i Hrvatskim društvom za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora.